Posted on

Геологија индонежанског пловца

Пумице или пловућац је врста стене светле боје, садржи пену направљену од мехурића са стакленим зидовима и обично се назива силикатним вулканским стаклом.

Ове стене настају од киселе магме дејством вулканских ерупција које избацују материјал у ваздух; затим пролазе кроз хоризонтални транспорт и акумулирају се као пирокластична стена.

Пловац има високе верзикуларне особине, садржи велики број ћелија (ћелијске структуре) због експанзије пене природног гаса која се у њему налази, и генерално се налази као растресити материјал или фрагменти у вулканској бречи. Док су минерали садржани у пловућцу фелдспат, кварц, опсидијан, кристобалит и тридимит.

Пловац настаје када кисела магма изађе на површину и изненада дође у контакт са спољним ваздухом. Природна стаклена пена са/гасом који се налази у њој има прилику да побегне и магма се изненада замрзне, плавац углавном постоји као фрагменти који се избацују током вулканских ерупција величине од шљунка до камених громада.

Пловац се обично јавља као отапање или отицање, растресити материјал или фрагменти у вулканским бречама.

Пловац се може направити и загревањем опсидијана, тако да гас излази. Грејање обављено на опсидијану из Кракатоа, температура потребна за претварање опсидијана у пловућ је у просеку 880оЦ. Специфична тежина опсидијана која је првобитно била 2,36 пала је на 0,416 након третмана, тако да плута у води. Овај пловућац има хидрауличка својства.

Пловац је беле до сиве, жућкасте до црвене, везикуларне текстуре са величином отвора, који варира у односу један на други или не у односу на нагорену структуру са оријентисаним отворима.

Понекад је рупа испуњена зеолитом/калцитом. Овај камен је отпоран на смрзавање росе (мраз), није толико хигроскопан (усисавање воде). Има ниске особине преноса топлоте. Јачина притиска између 30 – 20 кг/цм2. Главни састав аморфних силикатних минерала.

На основу начина настанка (депозиције), расподеле величине честица (фрагмента) и материјала порекла, наслаге пловућца се класификују на следећи начин:

Подобласт
Суб-водени

Нев арданте; односно наслаге настале хоризонталним изливањем гасова у лаву, што резултира мешавином фрагмената различитих величина у облику матрикса.
Резултат поновног депозита (поновног депозита)

Од метаморфозе, само области које су релативно вулканске имаће економичне наслаге пловућца. Геолошка старост ових наслага је између терцијарне и садашње. Вулкани који су били активни током овог геолошког доба укључивали су руб Тихог океана и пут који води од Средоземног мора до Хималаја, а затим до Источне Индије.

Стене сличне осталим пловцима су пумицит и вулкански пепељак. Пумицит има исти хемијски састав, порекло формирања и стаклену структуру као и плавац. Разлика је само у величини честица, која је мања од 16 инча у пречнику. Плувац се налази релативно близу места настанка, док је пумицит ветар преносио на знатну удаљеност и таложио се у облику ситне акумулације пепела или као седимент туфа.

Вулкански пепељак има црвенкасте до црне везикуларне фрагменте, који су настали током ерупције базалтних стена из вулканских ерупција. Већина наслага пепела налази се као конусни фрагменти слоја у пречнику од 1 инча до неколико инча.

Потенцијал индонежанске пловке

У Индонезији је присуство пловца увек повезано са низом вулкана од квартара до терцијара. Његова распрострањеност покрива области Серанг и Сукабуми (Западна Јава), острво Ломбок (НТБ) и острво Тернате (Малуку).

Потенцијал за лежишта пловца која имају економски значај и веома велике резерве су на острву Ломбок, Западна Нуса Тенгара, острву Тернате, Малуку. Количина измерених резерви у овој области процењује се на више од 10 милиона тона. У области Ломбока експлоатација пловућца се врши од пре пет година, док је у Тернатеу експлоатација вршена тек 1991. године.