Posted on

Фабрика за брикети со кокос јаглен: Како да направите брикети од јаглен од кокосова лушпа?

Фабрика за брикети со кокос јаглен: Како да направите брикети од јаглен од кокосова лушпа?

Кокосовата лушпа е составена од кокосови влакна (до 30%) и јамка (до 70%). Содржината на пепелта е околу 0,6%, а лигнинот е околу 36,5%, што помага лесно да се претвори во јаглен.

Јагленот од кокосова лушпа е природно и еколошки биогориво. Тоа е најдобрата замена за гориво против огревно дрво, керозин и други фосилни горива. На Блискиот Исток, како што се Саудиска Арабија, Либан и Сирија, брикетите од кокос јаглен се користат како јаглен за наргиле (Shisha charcoal). Додека е во Европа, се користи за BBQ (скара).

Усовршете ја техниката како да направите брикети од јаглен од лушпи од кокос, таа ќе ви донесе големо богатство.

Каде да се добијат евтини и обилни лушпи од кокос?
За да изградите профитабилна линија за производство на брикети од кокос јаглен, она што прво треба да го направите е да соберете големи количини лушпи од кокос.

Луѓето често ги фрлаат лушпите од кокос откако ќе испијат кокосово млеко. Во многу тропски земји кои се богати со кокос, можете да видите многу лушпи од кокос натрупани на патиштата, пазарите и погоните за преработка. Индонезија е рајот на кокосот!

Според статистиката понудена од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), Индонезија е најголемиот светски производител на кокос, со вкупно производство од 20 милиони тони во 2020 година.

Индонезија има 3,4 милиони хектари плантажа со кокос што е поддржана од тропска клима. Суматра, Јава и Сулавеси се главните области за берба на кокос. Цената на кокосовата лушпа е толку евтина што на овие места можете да добиете обилни лушпи од кокос.

Како да направите брикети со јаглен од кокос?
Процесот на правење јаглен од кокосова лушпа е: карбонизирање – дробење – мешање – сушење – брикетирање – пакување.

Карбонизирање

https://youtu.be/9PJ41nGLUmI

Ставете ги лушпите од кокос во печка за карбонизација, загрејте ги на 1100°F (590°C), а потоа се карбонизираат под безводни, без кислород, услови на висока температура и висок притисок.

Ве молиме имајте предвид дека карбонизацијата мора да ја направите сами. Се разбира, можете да изберете и многу евтин метод на карбонизација. Тоа е, горење кокосова лушпа во голема јама. Но, целиот процес може да ви потрае 2 часа или повеќе.

Дробење

Јагленот од кокосова лушпа ја задржува формата на лушпата или се распаѓа по карбонизацијата. Пред да направите брикети од јаглен, користете дробилка со чекан за да ги здробите во прав од 3-5 мм.

Користете дробилка со чекан за дробење на кокосова лушпа

Прашокот од кокосовиот јаглен е многу полесен за обликување и може да го намали носењето на машината. Колку е помала големината на честичките, толку полесно е да се притисне во брикети од јаглен.

Мешање

Бидејќи јаглеродниот кокос во прав нема вискозитет, неопходно е да се додаде врзивно средство и вода во прашокот од јаглен. Потоа измешајте ги заедно во миксер.

1. Средство за врзување: Користете природни врзива од типот на храна како пченкарен скроб и скроб од маниока. Не содржат никакви полнила (антрацит, глина итн.) и е 100% без хемикалии. Вообичаено, односот на врзиво е 3-5%.

2. Вода: Влагата на јагленот треба да биде 20-25% по мешањето. Како да знаете дали влагата е во ред или не? Фатете грст мешан јаглен и штипнете го со рака. Ако јагленот во прав не се ослободи, влажноста го достигнала стандардот.

3. Мешање: Колку повеќе се мешаат, толку е повисок квалитетот на брикетите.

Сушење

Фен е опремен да ја направи содржината на вода во прав од кокос јаглен помала од 10%. Колку е пониско нивото на влага, толку подобро гори.

Брикетирање

По сушењето, јаглеродниот кокос во прав се испраќа во машина за брикети од типот на ролери. Под висока температура и висок притисок, прашокот се брикетира во топчиња, а потоа непречено се тркала надолу од машината.

Облиците на топката може да бидат перница, овална, тркалезна и квадратна. Кокосовиот јаглен во прав се брикетира во различни типови на топчиња

Пакување и продавање

Спакувајте и продавајте брикети од кокос јаглен во затворените пластични кеси.

Јаглен од кокос

брикетите се совршена алтернатива на традиционалните јаглени

Во споредба со традиционалните јаглени, јагленот од кокосова школка има извонредни предности:· · ·

– Тоа е 100% чист природен јаглен од биомаса без додадени хемикалии. Гарантираме дека не бара сечење дрвја!
– Лесно палење поради уникатната форма.
– Конзистентно, рамномерно и предвидливо време на горење.
– Подолго време на горење. Може да гори најмалку 3 часа, што е 6 пати повисоко од традиционалниот јаглен.
– Се загрева побрзо од другите јаглени. Има голема калориска вредност (5500-7000 kcal/kg) и гори потопло од традиционалните јаглени.
– Чисто горење. Без мирис и чад.
– Пониска резидуална пепел. Има многу помала содржина на пепел (2-10%) од јагленот (20-40%).
– Потребни се помалку јаглени за скара. 1 фунта јаглен од кокосова лушпа е еднаква на 2 килограми традиционален јаглен.

Употреба на брикети од кокос јаглен :
– Јаглен од кокосова лушпа за вашата скара
– Активен кокос јаглен
– Лична нега
– Храна за живина

Употреба на брикети со јаглен од кокос

BBQ брикети од јаглен направени од кокосова лушпа

Јагленот од кокосова лушпа е совршена надградба на вашиот систем за скара што ви обезбедува совршено зелено гориво. Европските и американските луѓе користат брикети од кокос јаглен за да ги заменат традиционалните јаглени внатре во скарата. Природниот кокос ја чува храната безбедна од запалени нафта или други штетни материи и е без чад и мирис.

Активиран јаглен од кокос

Прашокот од јаглен од кокосова лушпа може да се направи во активен јаглен од кокос. Се користи во отпадните води и водата за пиење за прочистување, обезбојување, дехлорирање и дезодорирање.

Храна за живина

Новото истражување докажа дека јагленот од кокос може да нахрани говеда, свињи и друга живина. Оваа храна со јаглен со лушпа од кокос може да ги намали болестите и да го зголеми нивниот живот.

Лична нега

Бидејќи јагленот од кокосова лушпа има неверојатни навлажнувачки и прочистувачки квалитети, тој се користи во производи за лична нега, како што се сапун, паста за заби, итн. Исто така, во продавниците можете да најдете некои популарни производи за белење на заби со јаглен од кокос.