Posted on

Fabrika briketa od kokosovog ugljena : Kako napraviti brikete od drvenog ugljena od kokosove ljuske?

Fabrika briketa od kokosovog ugljena : Kako napraviti brikete od drvenog ugljena od kokosove ljuske?

https://youtu.be/9PJ41nGLUmI

Ljuska kokosa se sastoji od kokosovih vlakana (do 30%) i srži (do 70%). Njegov sadržaj pepela je oko 0,6%, a lignina oko 36,5%, što pomaže da se prilično lako pretvori u drveni ugalj.

Drveni ugljen od kokosove ljuske je prirodno i ekološki prihvatljivo biogorivo. To je najbolja zamjena za gorivo za ogrev, kerozin i druga fosilna goriva. Na Bliskom istoku, kao što su Saudijska Arabija, Liban i Sirija, briketi od kokosovog uglja koriste se kao ugalj za nargile (šiša). Dok je u Evropi, koristi se za roštilj (roštilj).

Savladajte tehniku ​​kako napraviti brikete od drvenog ugljena od kokosovih ljuski, to će vam donijeti veliko bogatstvo.

Gdje nabaviti jeftine i bogate kokosove ljuske?
Da biste izgradili profitabilnu liniju za proizvodnju briketa od kokosovog drvenog uglja, prvo morate prikupiti velike količine kokosovih ljuski.

Ljudi često odbacuju kokosove ljuske nakon što popiju kokosovo mlijeko. U mnogim tropskim zemljama koje su bogate kokosom, možete vidjeti mnoge kokosove ljuske nagomilane na cestama, pijacama i pogonima za preradu. Indonezija je raj kokosa!

Prema statističkim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Indonezija je najveći svjetski proizvođač kokosa, s ukupnom proizvodnjom od 20 miliona tona u 2020.

Indonezija ima 3,4 miliona hektara plantaža kokosa koje podržava tropska klima. Sumatra, Java i Sulawesi su glavna područja berbe kokosa. Cijena kokosove ljuske je toliko niska da na ovim mjestima možete nabaviti obilje kokosovih ljuski.

Kako napraviti brikete od kokosovog uglja?
Proces izrade drvenog uglja od kokosove ljuske je: Karbonizacija – Drobljenje – Miješanje – Sušenje – Briketiranje – Pakovanje.

Karboniziranje
Stavite kokosove ljuske u peć za karbonizaciju, zagrijte na 1100°F (590°C), a zatim se karboniziraju u bezvodnim uvjetima bez kisika, na visokoj temperaturi i pod visokim pritiskom.

Imajte na umu da karbonizaciju morate obaviti sami. Ne prodajemo takvu mašinu da bismo vam pomogli da karbonizirate kokosove ljuske.

Naravno, možete odabrati i vrlo jeftinu metodu karbonizacije. Odnosno, spaljivanje kokosove ljuske u velikoj jami. Ali cijeli proces može vam potrajati 2 sata ili više.

Crushing

Drveni ugljen od kokosove ljuske zadržava oblik ljuske ili se lomi na komade nakon karbonizacije. Prije nego što napravite brikete od drvenog uglja, upotrijebite čekić za drobljenje kako biste ih zdrobili u prah od 3-5 mm.

Upotrijebite čekić za drobljenje kokosove ljuske

Kokosov ugljen u prahu je mnogo lakši za oblikovanje i može smanjiti trošenje mašine. Što je manja veličina čestica, to je lakše utisnuti u brikete drvenog uglja.

Miješanje

Kako ugljen kokosov prah nema viskoznost, potrebno je u prah ugljena dodati vezivo i vodu. Zatim ih pomiješajte u mikseru.

 1. Vezivo: Koristite prirodna veziva za hranu kao što su kukuruzni skrob i škrob manioke. Ne sadrže nikakva punila (antracit, glinu, itd.) i 100% su bez kemikalija. Obično je odnos veziva 3-5%.
 2. Voda: Vlaga uglja treba da bude 20-25% nakon mešanja. Kako znati da li je vlaga u redu ili ne? Uzmite šaku miješanog drvenog uglja i uštipnite ga rukom. Ako se ugljeni prah ne olabavi, vlažnost je dostigla standard.
 3. Miješanje: Što je potpunije izmiješano, to je veći kvalitet briketa.

Sušenje

Sušara je opremljena tako da sadržaj vode u prahu kokosovog ugljena bude manji od 10%. Što je niži nivo vlage, to bolje gori.

Briketiranje

Nakon sušenja, ugljenični kokosov prah se šalje u mašinu za brikete na valjcima. Pod visokom temperaturom i visokim pritiskom, prah se briketira u kuglice, a zatim se glatko kotrlja sa mašine.

Oblici lopte mogu biti jastuk, ovalni, okrugli i kvadratni. Kokosov ugljen u prahu briketira se u različite vrste kuglica

Pakovanje i prodaja

Pakujte i prodajte brikete od kokosovog ugljena u zapečaćenim plastičnim vrećicama.

Briketi od kokosovog ugljena savršena su alternativa tradicionalnom drvenom uglju

U poređenju sa tradicionalnim drvenim ugljem, ugljen od kokosove ljuske ima izvanredne prednosti:· · ·

 • To je 100% čist prirodni ugalj od biomase bez dodavanja hemikalija. Garantujemo da nije potrebno sjeći drveće!
 • Lako paljenje zahvaljujući jedinstvenom obliku.
 • Konzistentno, ravnomerno i predvidljivo vreme sagorevanja.
 • Duže vreme gorenja. Može da gori najmanje 3 sata, što je 6 puta više od tradicionalnog drvenog uglja.
 • Zagreva se brže od ostalih drvenih ugljeva. Ima veliku kalorijsku vrednost (5500-7000 kcal/kg) i gori toplije od tradicionalnog drvenog uglja.
 • Čisto sagorevanje. Bez mirisa i dima.
 • Donji ostatak pepela. Ima mnogo manji sadržaj pepela (2-10%) od uglja (20-40%).
 • Potrebno je manje drvenog uglja za roštilj. 1 funta drvenog uglja od kokosove ljuske jednaka je 2 funte tradicionalnog drvenog uglja.

Upotreba briketa od kokosovog ugljena:

 • Ugalj od kokosove ljuske za vaš roštilj
 • Aktivni kokosov ugalj
 • Za osobnu njegu
 • Hrana za perad