Posted on

Fabrika e briketave të qymyrit të kokosit: Si të bëni briketa me qymyr druri nga lëvozhga e kokosit?

Fabrika e briketave të qymyrit të kokosit: Si të bëni briketa me qymyr druri nga lëvozhga e kokosit?

https://youtu.be/9PJ41nGLUmI

Lëvozhga e kokosit përbëhet nga fibra e kokosit (deri në 30%) dhe thelbi (deri në 70%). Përmbajtja e tij e hirit është rreth 0.6% dhe linjina është rreth 36.5%, gjë që ndihmon për ta kthyer atë në qymyr me lehtësi.

Qymyr druri i lëvozhgës së kokosit është një biokarburant natyral dhe miqësor ndaj mjedisit. Është zëvendësuesi më i mirë i karburantit kundër druve të zjarrit, vajgurit dhe lëndëve të tjera djegëse fosile. Në Lindjen e Mesme, të tilla si Arabia Saudite, Libani dhe Siria, briketat e qymyrit të kokosit përdoren si qymyr nargjile (thëngjill Shisha). Ndërsa në Evropë, përdoret për BBQ (barbekju).

Përvetësoni teknikën se si të bëni briketa me qymyr nga lëvozhgat e kokosit, kjo do t’ju sjellë pasuri të madhe.

Ku të merrni lëvozhga të lira dhe të bollshme të kokosit?
Për të ndërtuar një linjë fitimprurëse prodhimi briketash me qymyr kokosi, ajo që duhet të bëni së pari është të grumbulloni sasi të mëdha lëvozhgash të kokosit.

Njerëzit shpesh i hedhin lëvozhgat e kokosit pasi pinë qumësht kokosi. Në shumë vende tropikale që janë të pasura me arrë kokosi, mund të shihni shumë lëvozhga kokosi të grumbulluara në anë të rrugëve, tregjeve dhe fabrikave të përpunimit. Indonezia është parajsa e kokosit!

Sipas Statistikave të ofruara nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO), Indonezia është prodhuesi më i madh në botë i arrës së kokosit, me një prodhim total prej 20 milionë tonësh në vitin 2020.

Indonezia ka 3.4 milion hektarë plantacion kokosi, i cili mbështetet nga klima tropikale. Sumatra, Java dhe Sulawesi janë zonat kryesore të korrjes së arrës së kokosit. Çmimi i lëvozhgës së kokosit është aq i lirë sa mund të merrni lëvozhga të bollshme të kokosit në këto vende.

Si të bëni briketa me qymyr kokosi?
Procesi i prodhimit të qymyrit të lëvozhgës së kokosit është: Karbonizimi – Thërrmimi – Përzierja – Tharja – Briketimi – Paketimi.

Karbonizues
Vendosni lëvozhgat e kokosit në një furrë karbonizimi, ngrohni në 1100°F (590°C) dhe më pas karbonizohen në kushte anhydrous, pa oksigjen, temperaturë të lartë dhe presion të lartë.

Ju lutemi vini re se karbonizimi duhet të bëhet vetë. Ne nuk shesim një makinë të tillë për t’ju ndihmuar të karbonizoni lëvozhgat e kokosit.

Sigurisht, mund të zgjidhni edhe një metodë karbonizimi me kosto shumë të ulët. Kjo është, djegia e lëvozhgës së kokosit në një gropë të madhe. Por i gjithë procesi mund t’ju marrë 2 orë ose më shumë.

Thërrmues

Qymyri i lëvozhgës së kokosit ruan formën e lëvozhgës ose ndahet në copa pas karbonizimit. Përpara se të bëni briketa me qymyr druri, përdorni një polic me çekiç për t’i grimcuar ato në pluhur 3-5 mm.

Përdorni një polic me çekiç për të shtypur lëvozhgën e kokosit

Pluhuri i qymyrit të kokosit është shumë më i lehtë për t’u formësuar dhe mund të zvogëlojë veshjen e makinës. Sa më e vogël të jetë madhësia e grimcave, aq më e lehtë është të shtypet në briketa qymyr druri.

Përzierja

Meqenëse pluhuri i kokosit me karbon nuk ka viskozitet, është e nevojshme të shtoni një lidhës dhe ujë në pluhurat e qymyrit. Më pas i përziejmë së bashku në mikser.

 1. Lidhës: Përdorni lidhës natyral të kategorisë ushqimore si niseshte misri dhe niseshte kasava. Ato nuk përmbajnë asnjë mbushës (antracit, argjilë, etj.) dhe janë 100% pa kimikate. Zakonisht, raporti i lidhësit është 3-5%.
 2. Uji: Lagështia e qymyrit duhet të jetë 20-25% pas përzierjes. Si të kuptoni nëse lagështia është në rregull apo jo? Kapni një grusht qymyr druri të përzier dhe kapeni me dorë. Nëse pluhuri i qymyrit nuk lirohet, lagështia ka arritur standardin.
 3. Përzierja: Sa më e përzier plotësisht, aq më e lartë është cilësia e briketave.

Tharje

Një tharëse është e pajisur për të bërë përmbajtjen e ujit të pluhurit të qymyrit të kokosit më pak se 10%. Sa më i ulët të jetë niveli i lagështisë, aq më mirë digjet.

Briketimi

Pas tharjes, pluhuri i kokosit me karbon dërgohet në një makinë briketash të tipit rul. Nën temperaturë të lartë dhe presion të lartë, pluhuri briketohet në toptha dhe më pas rrokulliset pa probleme nga makina.

Format e topit mund të jenë jastëk, ovale, të rrumbullakëta dhe katrore. Pluhuri i qymyrit të kokosit briketohet në lloje të ndryshme topa

Paketimi dhe Shitja

Paketoni dhe shisni briketa me qymyr kokosi në qese plastike të mbyllura.

Briketat e qymyrit të kokosit janë alternativa perfekte ndaj qymyrit tradicional

Krahasuar me qymyr druri tradicional, qymyri i lëvozhgës së kokosit ka përparësi të jashtëzakonshme: · · ·

 • Është 100% qymyr druri i pastër natyror i biomasës pa shtuar kimikate. Ne garantojmë se nuk kërkon prerje të pemëve!
 • Ndezje e lehtë për shkak të formës unike.
 • Koha e djegies konsistente, e barabartë dhe e parashikueshme.
 • Koha më e gjatë e djegies. Mund të digjet për të paktën 3 orë, që është 6 herë më e lartë se qymyri tradicional.
 • Nxehet më shpejt se qymyri i tjerë. Ka një vlerë të madhe kalorifike (5500-7000 kcal/kg) dhe digjet më nxehtë se qymyri tradicional.
 • Djegia e pastër. Pa erë dhe tym.
 • Ulja e hirit të mbetur. Ka një përmbajtje shumë më të ulët të hirit (2-10%) se qymyri (20-40%).
 • Kërkon më pak qymyr për skarë. 1 kile qymyr druri i lëvozhgës së kokosit është i barabartë me 2 kilogramë qymyr druri tradicional.

Përdorimet e briketave të qymyrit të kokosit:

 • Qymyr kokosi për Barbecuen tuaj
 • Qymyr i aktivizuar i kokosit
 • Kujdes personal
 • Ushqim për shpendët