Posted on

Furnizues guri shtuf nga Indonezia

Eksplorimi i shtufës në Indonezi

Për më tepër, është bërë një hartë topografike e zonës rreth së cilës ka depozitime shtufi në shkallë të gjerë për eksplorim të detajuar. U kryen kërkime të hollësishme për të përcaktuar cilësinë dhe fuqinë e rezervave me më shumë siguri. Metodat e eksplorimit të përdorura përfshijnë shpimin (stërvitje me dorë ose makineri) ose bërjen e puseve provë.

Për të përcaktuar se cila metodë do të përdoret, duhet të merret parasysh gjendja e vendndodhjes që do të eksplorohet, e cila bazohet në hartën topografike të bërë në fazën e kërkimit.

Metoda e eksplorimit kryhet duke bërë puse provë, modeli i përdorur është drejtkëndor (mund të jetë edhe në formë katrori) me distancë nga një pikë/pus provë në pusin tjetër provë midis 25-50 m. Pajisjet e përdorura në prodhimin e puseve testuese përfshijnë; shat, levë, kazmë, kovë, litar.

Ndërkohë që eksplorimi me shpim mund të bëhet duke përdorur një stërvitje të pajisur me një mbajtës (mbledhës mostrash), ose stërvitje me dorë ose makineri. Në këtë kërkim, matjet dhe hartografimi kryhen në mënyrë më të detajuar, për t’u përdorur në llogaritjen e rezervave dhe planifikimin e minierave.

Minierat e shtufit në Indonezi

Në përgjithësi, depozitat e shtufit ndodhen pranë sipërfaqes së tokës, minierat kryhen me miniera të hapura dhe selektive. Heqja e djerrinës mund të bëhet me mjete të thjeshta (me dorë) ose me mjete mekanike, si buldozerë, kruajtëse dhe të tjera. Vetë shtresa e shtufit mund të gërmohet duke përdorur një ekskavator, duke përfshirë një skavator ose lopatë me fuqi, më pas të ngarkohet direkt në një kamion për t’u transportuar në fabrikën e përpunimit.

Përpunimi i shtufës në Indonezi

Për të prodhuar shtuf me cilësi që përputhet me kërkesat e eksportit ose nevojat e sektorëve të ndërtimit dhe industrisë, shtufi nga miniera përpunohet fillimisht, ndër të tjera duke hequr papastërtitë dhe duke zvogëluar madhësinë e tij.

Në përgjithësi, procesi i përpunimit të shtufit përbëhet nga:

Renditja (radhitja); për të ndarë shtufën e pastër dhe shtufën me shumë papastërti (impuriti), dhe bëhet me dorë ose me skalping ekrane.
Thërrmim (dërrmues); për të reduktuar madhësinë duke përdorur thërrmues, mullinj hummer dhe mullinj me rrotulla.
Madhësitë; Për të renditur materialin në bazë të madhësisë sipas kërkesës së tregut, bëhet duke përdorur një ekran.
Tharje (tharje); nëse materiali nga miniera përmban shumë ujë, është e nevojshme të thahet, ndër të tjera duke përdorur një tharëse rrotulluese.
Ku të gjeni gur shtuf në Indonezi
Prania e shtufit indonezian shoqërohet gjithmonë me një sërë vullkanesh kuaternare deri në atë të hershëm terciar. Vendet ku gjendet shtuf përfshijnë:

 • Jambi: Salambuku, Lubukgaung, Kec. Bongko, Kab. Sarco (një piroklastik i mirë)
  që rrjedhin nga njësi shkëmbi vullkanik ose shtufi me përbërës shtuf me diametër 0,5-15 cm që përmbahen në Formacionin Kasai).
 • Lampung: rreth ishujve Krakatoa, veçanërisht në Long Island (si rezultat i shpërthimit të malit.
  Krakatoa që nxjerr shtuf).
 • Java Perëndimore: Krateri Danu, Banten, përgjatë bregut perëndimor (gjoja rezultat i aktivitetit
  G. Krakatoa); Nagre, Kab. Bandung (në formën e fragmenteve në shtuf); Mancak, Pabuaran, Kab. Serang (cilësi e mirë për agregatet e betonit, në formë fragmentesh në shtuf dhe rrjedhje); Cicurug Kab. Sukabumi (përmbajtja e SiO2 = 63,20%, Al2O3 = 12,5% në formën e fragmenteve të shkëmbinjve shtufi); Cikatomas, Cicurug G. Kiaraberes Bogor.
  Rajoni i veçantë i Yogyakarta: Kulon Progo në Formacionin e Vjetër Andezit.
 • West Nusa Tenggara : Lendangnangka, Jurit, Rempung, Pringgesela (trashësia e daljes 2-5 m e përhapur mbi 1000 Ha); Masbagik i Veriut Kec. Masbagik Kab. Lombok Lindor (trashësia e daljes 2 – 5 m e përhapur mbi 1000 Ha); Kopang, Mantang Kec. Rrethi Batukilang. West Lombok (është përdorur për 3000 hektarë tulla); Rrethi Narimaga. Rembiga Kab. Lombok Perëndimor (trashësia e daljes 2-4 m, është kultivuar nga njerëzit).
 • Maluku: Rum, Gato, Tidore (përmbajtja SiO2 = 35,67 – 67,89%; Al2O3 = 6,4 – 16,98%).
 • East Nusa Tenggara: Tanah Beak, Kec. Baturliang Kab. Central Lombok (përdoret si një përzierje e betonit të lehtë dhe filtrave).