Posted on

Izvoznik plovca

Company Name : UD.SWOTS POTS

Address : Arya Banjar Getas Street, Gang Lele, Green Palm Residence, Number B5, Mataram City, Nusa Tenggara Barat Province, Indonesia, Post Code: 83115

Phone / Whatsapp : +6287865026222

Lombok Pumice Stone Mining Indonesia

Dobavljač kamena plovućca

Plovac za hortikulturu

Pumice Stone Size 20 mm – 30 mm

Plovac je vrlo lagan, porozan i abrazivan materijal i vekovima se koristio u građevinarstvu i kozmetičkoj industriji, kao i u ranoj medicini.

Koristi se i kao abraziv, posebno u lakovima, gumicama za olovke i proizvodnji džinsa. Plovac se također koristio u ranoj industriji izrade knjiga za pripremu pergamentnog papira i kožnih poveza.

Postoji velika potražnja za plovcem, posebno za filtriranje vode, sprečavanje izlivanja hemikalija, proizvodnju cementa, hortikulturu i sve više za industriju kućnih ljubimaca.

Pumice za ličnu njegu
DETALJI U PRILOGU Dobavljač plovućca-indonezija

Plovac sapun
Pluvac se koristi kao materijal za ličnu negu hiljadama godina.

To je abrazivni materijal koji se može koristiti u obliku praha ili kao kamen za uklanjanje neželjenih dlačica ili kože.

U starom Egiptu su njege kože i ljepota bile važne, a šminka i hidratantne kreme su se široko koristile. Jedan uobičajeni trend bio je uklanjanje svih dlačica na tijelu kremama, brijačima i plovućcem.

Plovac u prahu bio je sastojak pasta za zube u starom Rimu.

Njega noktiju je bila vrlo važna u staroj Kini; Nokti su održavani plovcem, a kamenje se koristilo i za uklanjanje žuljeva.

U jednoj rimskoj pjesmi otkriveno je da se plovcem koristila za uklanjanje mrtve kože još 100. godine prije Krista, a vjerovatno i prije toga.

Od tada se koristio kroz mnoga razdoblja, uključujući i viktorijansko doba.

Danas se mnoge od ovih tehnika još uvijek koriste; plovućac se široko koristi kao piling kože. Iako su se tehnike uklanjanja dlaka razvijale stoljećima, i dalje se koriste abrazivni materijali poput plovućca.

„Pumice“ se često koriste u kozmetičkim salonima tokom procesa pedikira za uklanjanje suve i viška kože sa dna stopala, kao i žuljeva.

Fino mljeveni plovuć je dodan nekim pastama za zube kao sredstvo za poliranje, slično rimskoj upotrebi, i lako uklanja nakupljene zubne naslage. Takva pasta za zube je previše abrazivna za svakodnevnu upotrebu.

Plovac se takođe dodaje teškim sredstvima za čišćenje ruku (kao što je lava sapun) kao blagi abraziv.

Neki brendovi kupki za prašinu od činčila su formulisani sa plovcem u prahu.

Stare tehnike ljepote korištenjem plovućca i danas se koriste, ali je lakše nabaviti novije zamjene.

Plovac za čišćenje
Šipka od čvrstog plovca

Plovac, ponekad pričvršćen za dršku, je efikasan alat za ribanje za uklanjanje kamenca, rđe, prstenova tvrde vode i drugih mrlja na porculanskim elementima u domaćinstvima (npr.

To je brza metoda u usporedbi s alternativama poput kemikalija ili sirćeta i sode bikarbone ili boraksa.

Plovac za hortikulturu

Dobro tlo zahtijeva dovoljno vode i hranljivih materija, kao i malo zbijenosti kako bi se omogućila laka izmjena plinova.

Korijeni biljaka zahtijevaju kontinuirani transport ugljičnog dioksida i kisika do i od površine.

Plovac poboljšava kvalitet tla zbog svojih poroznih svojstava, voda i plinovi se mogu lako transportirati kroz pore, a hranjive tvari mogu se skladištiti u mikroskopskim rupama.

Fragmenti kamena plovućca su neorganski, stoga nema raspadanja i dolazi do malog zbijanja.

Još jedna prednost ove neorganske stijene je da ne privlači niti ugošćuje gljive ili insekte. Drenaža je veoma važna u hortikulturi, uz prisustvo plovućca obrada zemljišta je mnogo lakša.

Upotreba plovca također stvara idealne uvjete za uzgoj biljaka poput kaktusa i sukulenata jer povećava zadržavanje vode u pjeskovitom tlu i smanjuje gustinu glinovitih tla kako bi se omogućio veći transport plinova i vode.

Dodavanje plovućca u tlo poboljšava i povećava vegetativni pokrivač jer korijenje biljaka čini padine stabilnijima pa pomaže u smanjenju erozije.

Često se koristi na cestama i jarcima i obično se koristi na travnjacima i golf terenima za održavanje travnatog pokrivača i ravnosti koja može degradirati zbog velike količine prometa i zbijenosti.

Što se hemijskih svojstava tiče, plovućac je pH neutralan, nije kiseo ili alkalan.

U 2011. godini, 16% plovućca iskopanog u Sjedinjenim Državama korišteno je u hortikulturne svrhe.

Plovac doprinosi plodnosti tla u područjima gdje je prirodno prisutan u tlu zbog vulkanske aktivnosti.

Na primjer, u planinama Jemez u Novom Meksiku, Puebloanci predaka naselili su se na “plovcima” od plovca El Cajete koji je vjerovatno zadržao veću količinu vlage i bio je idealan za poljoprivredu.

Plovac za gradnju

Plovac se široko koristi za izradu laganog betona i izolacijskih blokova od šljunka male gustine.

Mehurići ispunjeni vazduhom u ovoj poroznoj steni služe kao dobar izolator.

Fino zrnasta verzija plovućca nazvana pucolan koristi se kao aditiv u cementu i miješa se s vapnom kako bi se formirao lagani, glatki beton nalik gipsu.

Ovaj oblik betona korišten je još u rimsko doba.

Rimski inženjeri su ga iskoristili za izgradnju ogromne kupole Panteona sa sve većom količinom plovućca dodanog u beton za veće visine strukture.

Također se obično koristio kao građevinski materijal za mnoge akvadukte.

Jedna od glavnih upotreba plovca trenutno u Sjedinjenim Državama je proizvodnja betona.

Ova stijena se koristi u betonskim mješavinama hiljadama godina i nastavlja se koristiti u proizvodnji betona, posebno u regijama u blizini gdje se ovaj vulkanski materijal nalazi.

Nove studije dokazuju širu primjenu praha plovca u betonskoj industriji.

Plovac može djelovati kao cementni materijal u betonu, a istraživači su pokazali da beton napravljen sa do 50% praha plovućca može značajno poboljšati trajnost, a ipak smanjiti emisije stakleničkih plinova i potrošnju fosilnih goriva.

Pumice za ranu medicinu
Plovac se koristi u medicinskoj industriji više od 2000 godina. Drevna kineska medicina koristila je mljevenu plovućku zajedno sa mljevenim liskunom i fosiliziranim kostima dodavanim u čajeve kako bi smirila duh.

Ovaj čaj se koristio za liječenje vrtoglavice, mučnine, nesanice i anksioznih poremećaja. Gutanje ovih usitnjenih stijena zapravo je moglo omekšati nodule i kasnije je korišteno s drugim biljnim sastojcima za liječenje raka žučne kese i urinarnih poteškoća.

U zapadnoj medicini, počevši od ranog 18. stoljeća, plovuć je mljevena u šećernu konzistenciju i sa drugim sastojcima korištena za liječenje čireva uglavnom na koži i rožnjači.

Ovakve izmišljotine su takođe korišćene da pomognu da se rane postanu na zdraviji način. Otprilike 1680. godine engleski prirodnjak je primijetio da se prah plovućca koristio za podsticanje kihanja.