Posted on

Kilang Briket Arang Kelapa : Bagaimana Membuat Briket Arang daripada Tempurung Kelapa?

Kilang Briket Arang Kelapa : Bagaimana Membuat Briket Arang daripada Tempurung Kelapa?

Tempurung kelapa terdiri daripada sabut kelapa (sehingga 30%) dan empulur (sehingga 70%). Kandungan abunya adalah kira-kira 0.6% dan lignin adalah kira-kira 36.5%, yang membantu mengubahnya menjadi arang dengan agak mudah.

Arang tempurung kelapa ialah biobahan api semulajadi dan mesra alam. Ia adalah pengganti bahan api terbaik terhadap kayu api, minyak tanah, dan bahan api fosil lain. Di Timur Tengah, seperti Arab Saudi, Lubnan, dan Syria, briket arang kelapa digunakan sebagai arang hookah (arang Shisha). Manakala di Eropah, ia digunakan untuk BBQ (barbeku).

Kuasai teknik Cara Membuat Briket Arang daripada Tempurung Kelapa, ia akan membawa anda kekayaan yang besar.

Di manakah untuk mendapatkan tempurung kelapa yang murah dan banyak?
Untuk membina barisan pengeluaran briket arang kelapa yang menguntungkan, perkara yang perlu anda lakukan terlebih dahulu ialah mengumpul tempurung kelapa dalam kuantiti yang banyak.

Orang ramai sering membuang tempurung kelapa selepas minum santan. Di banyak negara tropika yang kaya dengan kelapa, anda boleh melihat banyak tempurung kelapa berlonggok di tepi jalan, pasar dan kilang pemprosesan. Indonesia ialah Syurga Kelapa!

Menurut Statistik yang ditawarkan oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), Indonesia ialah pengeluar kelapa terbesar di dunia, dengan jumlah pengeluaran sebanyak 20 juta tan pada 2020.

Indonesia mempunyai 3.4 juta hektar ladang kelapa yang disokong oleh iklim tropika. Sumatera, Jawa, dan Sulawesi merupakan kawasan penuaian kelapa utama. Harga tempurung kelapa adalah sangat murah sehingga anda boleh mendapatkan tempurung kelapa yang banyak di tempat-tempat ini.

Bagaimana cara membuat briket arang kelapa?
Proses pembuatan arang tempurung kelapa ialah: Pengkarbonan – Penghancuran – Pencampuran – Pengeringan – Briket – Pembungkusan.

Mengkarbon

https://youtu.be/9PJ41nGLUmI

Masukkan tempurung kelapa ke dalam relau pengkarbonan, panaskan hingga 1100°F (590°C), dan kemudian dikarbonkan dalam keadaan kontang, bebas oksigen, suhu tinggi dan tekanan tinggi.

Sila ambil perhatian bahawa pengkarbonan mesti dilakukan sendiri. Sudah tentu, anda juga boleh memilih kaedah pengkarbonan kos yang sangat rendah. Iaitu membakar sabut kelapa di dalam lubang besar. Tetapi keseluruhan proses mungkin mengambil masa 2 jam atau lebih.

Menghancurkan

Arang tempurung kelapa mengekalkan bentuk tempurung atau pecah menjadi kepingan selepas berkarbonat. Sebelum membuat briket arang, gunakan penghancur tukul untuk menghancurkannya menjadi serbuk 3-5 mm.

Gunakan penghancur tukul untuk menghancurkan tempurung kelapa

Serbuk arang kelapa lebih mudah dibentuk dan boleh mengurangkan penggunaan mesin. Lebih kecil saiz zarah, lebih mudah untuk ditekan ke dalam briket arang.

Mengadun

Oleh kerana serbuk kelapa karbon tidak mempunyai kelikatan, adalah perlu untuk menambah pengikat dan air pada serbuk arang. Kemudian campurkan mereka bersama dalam pengadun.

1. Pengikat: Gunakan pengikat gred makanan semula jadi seperti kanji jagung dan kanji ubi kayu. Ia tidak mengandungi sebarang pengisi (antrasit, tanah liat, dll.) dan 100% bebas bahan kimia. Biasanya, nisbah pengikat ialah 3-5%.

2. Air: Kelembapan arang hendaklah 20-25% selepas dicampur. Bagaimana untuk mengetahui sama ada kelembapan adalah ok atau tidak? Ambil segenggam arang campuran dan picit dengan tangan. Jika serbuk arang tidak longgar, kelembapan telah mencapai standard.

3. Pencampuran: Lebih banyak bercampur sepenuhnya, lebih tinggi kualiti briket.

Pengeringan

Pengering dilengkapi untuk membuat kandungan air serbuk arang kelapa kurang daripada 10%. Lebih rendah tahap lembapan, lebih baik ia terbakar.

Briket

Selepas kering, serbuk kelapa karbon dihantar ke mesin briket jenis roller. Di bawah suhu tinggi dan tekanan tinggi, serbuk menjadi briket menjadi bebola, dan kemudian bergolek dengan lancar ke bawah dari mesin.

Bentuk bola boleh berupa bantal, bujur, bulat dan persegi. Serbuk arang kelapa dibriketkan kepada pelbagai jenis bebola

Membungkus dan Menjual

Bungkus dan jual briket arang kelapa dalam beg plastik bertutup.

Arang kelapa

briket adalah alternatif terbaik kepada arang tradisional

Berbanding dengan arang tradisional, arang tempurung kelapa mempunyai kelebihan yang luar biasa:· · ·

– Ia adalah 100% arang biojisim semulajadi tulen tanpa bahan kimia tambahan. Kami menjamin bahawa ia tidak memerlukan pokok ditebang!
– Mudah dinyalakan kerana bentuk yang unik.
– Masa pembakaran yang konsisten, sekata dan boleh diramal.
– Masa pembakaran yang lebih lama. Ia boleh terbakar selama sekurang-kurangnya 3 jam, iaitu 6 kali lebih tinggi daripada arang tradisional.
– Memanas lebih cepat daripada arang lain. Ia mempunyai nilai kalori yang besar (5500-7000 kcal/kg) dan terbakar lebih panas daripada arang tradisional.
– Pembakaran bersih. Tiada bau dan asap.
– Kurangkan sisa abu. Ia mempunyai kandungan abu yang jauh lebih rendah (2-10%) daripada arang batu (20-40%).
– Memerlukan lebih sedikit arang untuk barbeku. 1 paun arang tempurung kelapa bersamaan dengan 2 paun arang tradisional.

Kegunaan briket arang kelapa :
– Arang tempurung kelapa untuk Barbeku
anda
– Arang kelapa teraktif
– Penjagaan diri
– Makanan ayam

Kegunaan briket arang kelapa

Briket arang BBQ yang diperbuat daripada tempurung kelapa

Arang tempurung kelapa ialah peningkatan sempurna kepada Sistem Barbeku anda yang membekalkan anda dengan bahan api hijau yang sempurna. Orang Eropah dan Amerika menggunakan briket arang kelapa untuk menggantikan arang tradisional di dalam panggangan. Kelapa asli memastikan makanan selamat daripada serpihan petroleum yang terbakar atau bahan berbahaya yang lain serta tidak berasap dan tidak berbau.

Arang kelapa aktif

Serbuk arang tempurung kelapa boleh dijadikan arang kelapa aktif. Ia digunakan dalam air sisa dan air minuman untuk penulenan, penyahwarnaan, penyahklorinan dan penyahbauan.

Suapan ayam

Penyelidikan baharu telah membuktikan bahawa arang tempurung kelapa boleh memberi makan kepada lembu, babi dan ayam itik yang lain. Makanan arang tempurung kelapa ini boleh mengurangkan penyakit dan meningkatkan kehidupan mereka.

Penjagaan diri

Memandangkan arang tempurung kelapa mempunyai kualiti pelembap dan penulenan yang menakjubkan, ia digunakan dalam produk penjagaan diri, seperti sabun, ubat gigi, dll. Anda juga boleh mendapatkan beberapa produk popular mengenai pemutihan gigi serbuk arang kelapa di kedai.