Posted on

Puimsteen leverancier uit Indonesië

Puimsteenverkenning in Indonesië

Verder wordt er een topografische kaart gemaakt van het gebied waar omheen grootschalige puimsteenafzettingen zijn voor gedetailleerde verkenning. Om de kwaliteit en sterkte van de reserves met meer zekerheid vast te stellen, is een gedetailleerde verkenning uitgevoerd. Gebruikte exploratiemethoden zijn onder meer boren (handboor of machineboor) of het maken van proefputten.

Bij het bepalen welke methode moet worden gebruikt, moet rekening worden gehouden met de toestand van de te onderzoeken locatie, die is gebaseerd op de topografische kaart die in de prospectiefase is gemaakt.

De exploratiemethode wordt uitgevoerd door het maken van proefputten, het gebruikte patroon is rechthoekig (kan ook vierkant zijn) met een afstand van het ene punt/proefput tot de volgende proefput tussen 25-50 m. De apparatuur die wordt gebruikt bij de vervaardiging van testputten omvat; schoffel, koevoet, houweel, emmer, touw.

Terwijl exploratie door te boren kan worden gedaan met behulp van een boormachine die is uitgerust met een hoos (monstervanger), ofwel handboormachine of machineboor. In deze verkenning worden metingen en kartering in meer detail uitgevoerd, om te gebruiken bij het berekenen van reserves en het maken van mijnplanning.

Puimsteenwinning in Indonesië

Over het algemeen bevinden puimsteenafzettingen zich in de buurt van het aardoppervlak, wordt mijnbouw uitgevoerd door open en selectieve mijnbouw. Het strippen van deklagen kan worden gedaan met eenvoudig gereedschap (handmatig) of met mechanisch gereedschap, zoals bulldozers, schrapers en andere. De puimsteenlaag zelf kan worden uitgegraven met behulp van een graafmachine, inclusief een graafmachine of shovel, en vervolgens rechtstreeks in een vrachtwagen worden geladen om naar de verwerkingsfabriek te worden getransporteerd.

Puimverwerking in Indonesië

Om puimsteen te produceren met een kwaliteit die voldoet aan de exporteisen of de behoeften van de bouw- en industriesector, wordt puimsteen uit de mijn eerst verwerkt, onder meer door onzuiverheden te verwijderen en te verkleinen.

In grote lijnen bestaat het puimsteenverwerkingsproces uit:

Sorteren (sorteren); om schoon puimsteen en puimsteen met veel onzuiverheden (onzuiverheden) van elkaar te scheiden en gebeurt handmatig of door middel van scalpeerzeven.
Verpletteren (verpletteren); om de grootte te verkleinen met behulp van brekers, hummermolens en walsmolens.
maten; Om het materiaal te sorteren op maat volgens de marktvraag, gebeurt dit met behulp van een zeef.
Drogen (drogen); als het materiaal uit de mijn veel water bevat, is het noodzakelijk om het te drogen, onder andere met een droogmolen.
Waar vind je puimsteen in Indonesië
De aanwezigheid van Indonesisch puimsteen wordt altijd geassocieerd met een reeks Kwartair tot vroeg-tertiair vulkanen. Plaatsen waar puimsteen wordt gevonden, zijn onder meer:

 • Jambi: Salambuku, Lubukgaung, Kec. Bongko, Kab. Sarco (een fijne pyroclastische)
  afgeleid van eenheden van vulkanisch gesteente of tufsteen met puimsteencomponenten met een diameter van 0,5-15 cm in de Kasai-formatie).
 • Lampung: rond de Krakatoa-eilanden, vooral op Long Island (als gevolg van de uitbarsting van Mt.
  Krakatoa die puimsteen spuwt).
 • West-Java: Danu Crater, Banten, langs de westkust (naar verluidt het resultaat van de activiteit
  G. Krakatau); Nagre, Kab. Bandung (in de vorm van fragmenten in tufsteen); Mancak, Pabuaran, Kab. Serang (goede kwaliteit voor betongranulaten, in de vorm van fragmenten in tufsteen en afvoer); Cicurug Kab. Sukabumi (SiO2-gehalte = 63,20%, Al2O3 = 12,5% in de vorm van tufsteenfragmenten); Cikatomas, Cicurug G. Kiaraberes Bogor.
  Speciale regio van Yogyakarta: Kulon Progo in de oude Andesietformatie.
 • West Nusa Tenggara : Lendangnangka, Jurit, Rempung, Pringgesela (laagdikte 2-5 m verspreid over 1000 Ha); Noord Masbagik Kec. Masbagik Kab. Oost Lombok (laagdikte 2 – 5 m verspreid over 1000 Ha); Kopang, Mantang Kec. Batukilang-district. West Lombok (is gebruikt voor 3000 hectare bakstenen); Narimaga-district. Rembiga Kab. West Lombok (laagdikte 2-4 m, is door de mensen verbouwd).
 • Maluku: Rum, Gato, Tidore (SiO2-gehalte = 35,67 – 67,89%; Al2O3 = 6,4 – 16,98%).
 • Oost-Nusa Tenggara: Tanah Beak, Kec. Baturliang Kab. Centraal Lombok (gebruikt als mengsel van lichtgewicht beton en filters).