Posted on

Syarikat Perlombongan Batu Apung & Pengeksport Apung Dari Indonesia

Syarikat Perlombongan Batu Apung & Pengeksport Apung Dari Indonesia

https://youtu.be/Wl5WtsNM6C0

Hubungi Kami Melalui Telefon / Whatsapp : +62-877-5801-6000

Syarikat kami adalah pengeluar batu apung berkualiti eksport dari Pulau Lombok Indonesia. Syarikat kami sebagai salah satu produk eksport utama FOB dan pergi ke Antarabangsa, kami mempunyai:

Lokasi Pulau Lombok Timur (50-100 hektar) ; di sungai membasuh batu apung dan dikeringkan (200 pekerja).
Lokasi Pulau Lombok Barat (30-50 hektar) ; lokasi depan pantai dan perairan mineral terus ke membasuh batu apung dan dikeringkan (50 pekerja).
Kami adalah pengeluar dan pengeksport terbesar batu apung (pulau asal Lombok, Indonesia). Kami membungkus batu apung dengan sangat baik dan kami sedia untuk menghantar.

Pembungkusan dan berat batu apung.
Batu apung kami dibungkus dalam PP. Beg anyaman saiz 60 x 100 cm.
Berat batu apung adalah kira-kira 23 kg / beg dengan berat minimum 22 kilogram setiap beg dan berat maksimum 28 kilogram setiap beg.
Berat batu apung bergantung kepada kekeringan batu tersebut.
Pelabuhan FOB : Pelabuhan Laut Kota SURABAYA ( Provinsi Jawa Timur Indonesia )
Batu Apung Berkualiti Eksport
Nama jenama: Pumice Lombok, Pumice Rusa, Pumice Harimau, Pumice Naga, Pumice Indonesia, dll
Masa utama untuk pembayaran penghantaran akan dimaklumkan untuk anda menguruskan penghantaran kontena di Surabaya Pelabuhan terdekat pelabuhan penghantaran surabaya.
Pasaran eksport kini: Taiwan, Korea, Hong Kong, Thailand, Bangladesh, India, Srilangka, Vietnam dan pasaran sasaran seluruh dunia.
Standard kualiti antarabangsa / spesifikasi / saiz
Warna: Abu abu,
Keadaan: Kering, bersih & diproses,
Saiz: 1-2 cm, 2-3 cm, 2-4 cm dan 3-5 cm
Pembungkusan: beg tenunan PP
Saiz beg: 60x100cm,
Berat beg: Anggaran. 25 kilogram setiap beg (min 22 KG; maks 28 KG).
Pesanan minimum: 1 x 40’HC
Beban kubus tinggi (HC) 40 kaki: 1100 beg.
Keupayaan bekalan volum kuantiti: sekitar 200. 000 beg / bulan untuk musim kemarau pada bulan Mac, April, Mei, Jun, Julai, Ogos, September, Okt dan pertengahan November.

BATU Apung

PROGRAM PENGAJIAN KIMIA – FAKULTI MATEMATIK DAN SAINS ALAM – UNIVERSITI MATARAM – 2010

Penulis : AGUS SUPRIADI RIDWAN, LALU RADINAL FASHA, NI WAYAN SRIWIDANI, NUR WILDAWATY, NURAINI YUSUF

BAB I PENDAHULUAN

Kedudukan geografi dan geologi Indonesia yang terletak di kawasan tropika, di mana kebanyakan kawasan di Indonesia terletak di atas garis gunung berapi. Oleh karena itu, Indonesia sangat kaya dengan jenis batuan alam, seperti mineral kelas C yang tersebar luas di beberapa wilayah di Indonesia. Mineral kelas C termasuk batu kapur/batu kapur, batu sungai, pasir (pasir timbus dan pasir besi), arang batu, jubin bumbung, kerikil, gipsum, kalsit, cara, pirit, kelodak, batu lempung, sampah, andesit, batu apung. , dsb. Tetapi dalam kertas ini, kita hanya membincangkan batu apung.

Batu apung atau batu apung adalah mineral industri yang tergolong dalam kelas C yang memainkan peranan penting dalam sektor industri, baik sebagai bahan utama maupun sebagai bahan tambahan. Pumice adalah hasil gunung berapi yang kaya dengan silika dan mempunyai struktur berliang, yang terjadi akibat pelepasan wap dan gas yang terlarut di dalamnya apabila ia terbentuk, dalam bentuk blok pepejal, serpihan hingga pasir atau bercampur halus dan kasar. Pumice terdiri daripada silika, alumina, soda, oksida besi. Warna: putih, kelabu kebiruan, kelabu gelap, kemerahan, kekuningan, oren. Ketulan apabila kering boleh terapung di atas air.

Banyak penyiasatan umum dan penerokaan batu apung telah dijalankan di Indonesia, salah satunya di beberapa kawasan yang tersebar di pulau Lombok, NTB. Pulau Lombok merupakan salah satu kawasan penghasil batu apung terbesar di Indonesia. Penerokaan secara amnya dilakukan secara perlombongan tambang terbuka dan secara manual, yang tidak memerlukan peralatan khas untuk mendapatkannya. Kebanyakan batu apung yang diperoleh daripada perlombongan hanyalah dalam bentuk batu apung yang diasingkan berdasarkan saiznya yang kemudiannya dijual dengan variasi saiz tersebut. Bagaimanapun, dalam pemprosesan seterusnya untuk menghasilkan produk yang berguna, ia dijalankan oleh syarikat yang cenderung menggunakan batu apung sebagai bahan mentah, contohnya industri cat.

Pumice boleh digunakan dalam sektor perindustrian dan sektor pembinaan. Aplikasinya dalam sektor perindustrian cenderung untuk menghasilkan barangan pelengkap,

seperti cat, plaster, dan simen. Sementara itu, sektor pembinaan cenderung menghasilkan bahan mentah binaan, seperti konkrit agregator ringan.

Perkembangan sektor perindustrian dan pembinaan khususnya di negara maju telah menunjukkan peningkatan yang ketara dan ini mengakibatkan permintaan terhadap batu apung Indonesia semakin meningkat. Dari segi penawaran, pengeluaran batu apung di Indonesia kebanyakannya berasal dari Nusa Tenggara Barat dan selebihnya dari Ternate, Jawa dan lain-lain. Sementara itu, import batu apung boleh dikatakan tidak wujud atau keperluan domestik telah dipenuhi.

Di Lombok Barat, terdapat sekurang-kurangnya 20 syarikat pemprosesan batu apung yang tersebar di pelbagai wilayah. Namun, pada masa ini perlombongan batu apung di Lombok Barat menuai banyak masalah terutamanya masalah alam sekitar, di mana kebanyakan

g dijalankan tanpa permit dan tidak memberi perhatian kepada kelestarian alam sekitar.

Sisa apung daripada ayak apung itu sendiri telah merosakkan alam sekitar. Ini berikutan pelupusannya di atas tanah yang masih produktif. Jadi usaha untuk mengatasi pembaziran ini diperlukan. Salah satunya dengan menggunakan sisa batu apung sebagai bahan binaan, berupa batu bata, paving block, jubin konkrit, konkrit ringan. Ini kerana selain sebagai salah satu pengurusan sisa batu apung, ia juga merupakan alternatif bahan binaan yang menjimatkan, serta peluang pekerjaan kepada masyarakat.

BAB II.

2.1 Definisi

Batu apung (pumice) ialah sejenis batu yang berwarna terang, mengandungi buih yang diperbuat daripada gelembung berdinding kaca, dan biasanya disebut sebagai batu kaca gunung berapi silikat.

Batuan ini terbentuk daripada magma berasid oleh tindakan letusan gunung berapi yang membebaskan bahan tersebut ke udara, kemudian mengalami pengangkutan mendatar dan terkumpul sebagai batuan piroklastik. Pumice mempunyai sifat vesikular yang tinggi, mengandungi sejumlah besar sel (struktur selular) disebabkan oleh pengembangan buih gas asli yang terkandung di dalamnya, dan secara umumnya ditemui sebagai bahan longgar atau serpihan dalam breksi gunung berapi. Manakala mineral yang terkandung dalam batu apung ialah: Feldspard, Quartz, Obsidian, Kristobalite, Tridymite.

2.2 Proses membentuk

Pumice berlaku apabila magma berasid naik ke permukaan dan bersentuhan dengan udara besar secara tiba-tiba. Buih kaca asli dengan gas yang terkandung di dalamnya mempunyai peluang untuk melarikan diri dan magma membeku secara tiba-tiba. Pumice biasanya ditemui sebagai serpihan yang dikeluarkan semasa letusan gunung berapi, saiznya adalah dari kerikil ke batu.

Pumice biasanya berlaku sebagai cair atau larian, bahan longgar atau serpihan dalam breksi gunung berapi. Pumice juga boleh dibuat dengan memanaskan obsidian, supaya gas keluar. Pemanasan dilakukan pada obsidian dari Krakatoa, suhu yang diperlukan untuk menukar obsidian kepada batu apung secara purata 880oC. Graviti tentu obsidian yang asalnya 2.36 turun kepada 0.416 selepas rawatan kerana ia terapung di dalam air. Batu apung ini mempunyai sifat hidraulik. Batu apung berwarna putih-kelabu, kekuningan hingga merah, tekstur vesikular dengan saiz lubang yang berbeza-beza, sama ada berkaitan antara satu sama lain atau struktur tidak hangus dengan orifis berorientasikan.

Kadang-kadang lubang itu diisi dengan zeolit ​​atau kalsit. Batu ini tahan kepada embun beku (fros), tidak begitu higroskopik (air sedutan). Mempunyai sifat pemindahan haba yang rendah. Kekuatan mampatan adalah antara 30-20 kg/cm2. Komposisi utama mineral silikat amorfus. Jenis batuan lain yang mempunyai struktur fizikal dan asal usul yang sama seperti batu apung ialah pumicite, cinter gunung berapi, dan scoria. Manakala mineral yang terkandung dalam batu apung ialah feldspar, kuarza, obsidian, cristobalite, dan tridimit.

Berdasarkan cara pembentukan (desposisi), taburan saiz zarah (serpihan) dan bahan asal, mendapan batu apung boleh dikelaskan seperti berikut:

Sub kawasan
Subaqueous
Ardante baru; iaitu mendapan yang terbentuk oleh pergerakan keluar mendatar gas dalam lava, menghasilkan campuran serpihan pelbagai saiz dalam bentuk matriks.
Hasil deposit semula (redeposit).
Daripada metamorfosis, hanya kawasan yang agak gunung berapi akan mempunyai deposit batu apung yang ekonomik. Umur geologi bagi mendapan ini adalah antara tertier dan sekarang. Gunung berapi yang aktif semasa zaman geologi ini termasuk pinggir Lautan Pasifik dan laluan dari Laut Mediterranean ke Himalaya dan kemudian ke India Timur.

2.3 Sifat batu apung

Sifat kimia batu apung adalah seperti berikut:

a. Komposisi kimianya:

SiO2 : 60.00 – 75.00%
Al2O3 : 12.00 – 15.00%
Fe2O3 : 0.90 – 4.00%
Na2O : 2.00 – 5.00%
K2O : 2.00 – 4.00%
MgO : 1.00 – 2.00%
CaO : 1.00 – 2.00%
Unsur lain: TiO2, SO3, dan Cl.

b. Kehilangan cahaya (LOI atau kehilangan penyalaan): 6%

c. pH: 5

d. warna terang

e. Mengandungi buih yang diperbuat daripada buih berdinding kaca.

f. Ciri-ciri fizikal:

Berat pukal : 480 – 960 kg/cm3

Penyusupan air : 16.67%

Graviti Tentu : 0.8 gr/cm3

Penghantaran bunyi: rendah

Nisbah kekuatan mampatan kepada beban : Tinggi

Kekonduksian haba: rendah

Rintangan kepada api: sehingga 6 jam.

BAB III. PERLOMBONGAN

3.1 Kejuruteraan Perlombongan

Pumice sebagai bahan yang digali terdedah berhampiran permukaan, dan agak tidak keras. Oleh itu, perlombongan dijalankan secara perlombongan lubang terbuka atau perlombongan permukaan dengan peralatan mudah. Pengasingan kekotoran dilakukan secara manual. Jika saiz butiran tertentu dikehendaki, proses mengisar dan menapis boleh dijalankan.

1) Penerokaan

Pencarian kehadiran mendapan batu apung dilakukan dengan mengkaji struktur geologi batuan di kawasan sekitar laluan gunung berapi, antaranya dengan mencari singkapan secara geoelektrik atau dengan menggerudi dan membina beberapa telaga uji. Seterusnya, peta topografi kawasan dibuat yang dianggarkan mengandungi mendapan batu apung berskala besar bagi melaksanakan penerokaan secara terperinci. Penerokaan terperinci bertujuan untuk menentukan kualiti dan kuantiti rizab dengan lebih pasti

inty. Kaedah penerokaan yang digunakan termasuk menggerudi (gerudi tangan dan gerudi mesin) atau dengan membuat telaga ujian.

Dalam menentukan kaedah mana yang hendak digunakan, perlu melihat kepada keadaan lokasi yang hendak diterokai iaitu berdasarkan peta topografi yang dibuat pada peringkat pencarian. Kaedah penerokaan dengan membuat telaga uji, dimulakan dengan membuat corak segi empat tepat (boleh juga dalam bentuk segi empat sama) dengan jarak dari satu titik atau dari satu telaga uji ke telaga ujian seterusnya antara 25-50 m. Peralatan yang digunakan dalam membuat telaga ujian termasuklah cangkul, linggis, belincong, baldi dan tali.

Penerokaan secara menggerudi boleh dilakukan menggunakan gerudi yang dilengkapi dengan bailer (penangkap sampel), sama ada gerudi tangan atau gerudi mesin. Dalam penerokaan ini, lebih banyak pengukuran dan pemetaan turut dijalankan

butiran untuk digunakan dalam pengiraan rizab dan perancangan lombong.

2) Perlombongan

Secara umumnya, endapan batu apung terletak berhampiran dengan permukaan bumi, jadi perlombongan dijalankan secara terbuka dan terpilih. Pelucutan beban lebih boleh dilakukan dengan alat mudah (secara manual) atau dengan alat mekanikal, seperti jentolak,

pengikis, dan lain-lain. Lapisan batu apung itu sendiri boleh digali menggunakan jengkaut seperti backhoe atau penyodok kuasa, kemudian dimuatkan terus ke dalam trak untuk diangkut ke kilang pemprosesan.

3) Pemprosesan

Bagi menghasilkan batu apung yang berkualiti mengikut keperluan atau keperluan eksport dalam sektor pembinaan dan perindustrian, batu apung daripada lombong diproses terlebih dahulu antaranya dengan membuang kekotoran dan mengecilkan saiznya.

Secara umum, proses pemprosesan batu apung terdiri daripada:

a. Menyusun (sorting); untuk mengasingkan batu apung bersih daripada batu apung yang masih banyak kekotoran (kotoran), dan dilakukan secara manual atau dengan skrin scalping.

b. Menghancurkan (menghancurkan); dengan tujuan untuk mengurangkan saiz, menggunakan penghancur, kilang tukul, dan kilang gulung.

c. Saiz; untuk menyusun bahan berdasarkan saiz mengikut permintaan pasaran, yang dilakukan dengan menggunakan penapis (skrin).

d. Pengeringan (pengeringan); Ini dilakukan jika bahan dari lombong mengandungi banyak air, salah satunya boleh dilakukan menggunakan pengering berputar.

BAB IV. POTENSI

Tempat Ditemui

Kehadiran batu apung di Indonesia selalu dikaitkan dengan siri gunung berapi Tertiari Kuarter hingga Muda. Tempat-tempat di mana batu apung ditemui termasuk:

Jambi: Salambuku Lubukgaung, Kec. Bangko, Kab. Sarko (bahan piroklastik halus yang diperoleh daripada batu gunung berapi atau tuf dengan komponen batu apung dengan diameter 0.5-0.15 cm dalam pembentukan Kasai).

Lampung: sekitar Kepulauan Krakatau khususnya di Pulau Panjang (akibat letusan Gunung Krakatau yang memuntahkan batu apung).

Jawa Barat: Kawah Danu, Banten, sepanjang pantai barat (kononnya hasil aktiviti Gunung Krakatau); Nagreg, Kab. Bandung (dalam bentuk serpihan dalam tuf); Mancak, Pabuaran Kab. Serang (kualiti baik untuk agregat konkrit, dalam bentuk serpihan dalam tuf dan larian); Cicurug Kab. Sukabumi (Kandungan SiO2 = 63.20%, Al2O3 = 12.5% ​​​​dalam bentuk serpihan batuan tuf); Cikatomas, Cicurug, Gunung Kiaraberes, Bogor.

Daerah Istimewa Yogyakarta; Kulon Progo dalam Formasi Andesit Lama.

Nusa Tenggara Barat: Lendangnangka, Jurit, Rempung, Pringgasela (ketebalan singkapan 2-5 m seluas 1000 Ha): Masbagik Utara Kec. Masbagik Kab. Lombok Timur (ketebalan singkapan 2-5 m tersebar di 1000 Ha); Tanah Paruh, Kec. Batukliang Kab. Lombok Tengah (digunakan sebagai campuran konkrit ringan dan penapis); Kopang, Mantang Kec. Batukliang Kab. Lombok Barat (telah digunakan untuk batu bata, seluas 3000 ha); Narimaga Daerah Rembiga Kab. Lombok Barat (ketebalan singkapan 2-4 m, telah diusahakan oleh penduduk).

Maluku: Rum, Gato, Tidore (kandungan SiO2 = 35.92-67.89%; Al2O3 = 6.4-16.98%).

BAB V. PERMOHONAN

5.1 Penggunaan

Pumice lebih banyak digunakan dalam sektor perindustrian berbanding dalam sektor pembinaan.

 Dalam sektor pembinaan

Dalam sektor pembinaan, batu apung digunakan secara meluas untuk pembuatan agregat ringan dan konkrit. Agregat adalah ringan kerana mempunyai ciri-ciri yang sangat berfaedah iaitu ringan dan kalis bunyi (tinggi penebat). Berat khusus batu apung
sebanyak 650 kg/cm3 berbanding bata biasa seberat 1,800 – 2,000 kg/cm3. Dari batu apung lebih mudah untuk membuat blok besar, yang boleh mengurangkan melepa. Satu lagi kelebihan menggunakan batu apung dalam pembuatan agregat ialah ia tahan terhadap api, pemeluwapan, cendawan dan haba, dan sesuai untuk akustik.

 Dalam sektor perindustrian

Dalam bidang perindustrian, batu apung digunakan sebagai pengisi, pengilat, pembersih, pencuci batu, pelelas, penebat suhu tinggi dan lain-lain.

Jadual 1. Pengguna industri, fungsi dan darjah saiz butiran batu apung:

Saiz Darjah Kebolehgunaan Industri
item

Cat – Salutan tidak tergelincir kasar

Cat penebat akustik
Pengisi cat tekstur kasar
Agen perata Halus-kasar
Sangat licin

Kimia – Media penapisan kasar

Pembawa kimia
Pencetus padanan sulfur kasar
halus-kasar

Logam dan plastik – Pembersihan dan penggilapan yang sangat halus

Vi

bratory dan kemasan tong
Peletupan tekanan Sangat halus-sederhana
Penyaduran Elektro Sederhana
Pembersih kaca atau kaca
baiklah
Sangat licin
Kompaun – Serbuk sabun tangan sederhana

Pembersih kaca atau kaca
Sangat licin
Kosmetik dan ubat gigi – Penggilap dan tampalan gigi yang halus

kulit sekata
Serbuk cecair
Getah – Pemadam Sederhana

Bahan acuan
Sangat licin
Kulit – Untuk kilauan sederhana

Kaca dan cermin – Pemprosesan tiub TV yang lancar

Penggilap kaca tiub TV licin dan pengilat
Kemasan serong
Potongan kaca licin Sangat halus
Sangat licin

Elektronik – Pembersih papan litar Sangat halus

Tembikar – Pengisi Licin

Penerangan: kasar = 8 – 30 mesh; sederhana = 30 – 100 mesh; denda = 100 – 200 mesh; sangat halus > 200 mesh.

Sumber: Industri Mineral, Buletin, 1990.

Penapisan Media Pumice

Sebagai medium penapisan, batu apung digunakan secara meluas untuk membersihkan sisa bandar dan industri. Kerana ia mempunyai luas permukaan yang besar dan sangat berliang, batu apung sesuai untuk digunakan sebagai agen penapisan.

Badan penyelidikan yang semakin berkembang telah menunjukkan daya apungan sebagai medium yang berkesan untuk menapis air minuman. Struktur berbuih dan hampir keputihan Hess terapung menjadikannya ideal untuk menangkap dan mengekalkan toksin sianobakteria dan kekotoran lain yang didapati mencemari air minuman.

Pumice mempunyai beberapa kelebihan berbanding media penapisan lain seperti tanah liat mengembang, antrasit, pasir dan PFA tersinter. Ujian yang dijalankan ke atas perbandingan antara pasir katil dan penapis batu apung untuk merawat air mendapati batu apung lebih unggul dalam prestasi penyingkiran kekeruhan dan kehilangan kepala.

Faedah batu apung untuk aplikasi rawatan air termasuk:

-Peningkatan kadar penapisan
-penggunaan tenaga yang rendah
-sebagai alas alas yang baik dalam medium penapisan
-Kawasan permukaan lebih besar
-Penyelenggaraan penapis kos rendah
-Ekonomi: menjimatkan perbelanjaan modal untuk loji rawatan sisa baharu

Penapisan Minuman

Pemurnian bahan dan juga minuman siap adalah penting untuk konsistensi dan kualiti rasa. Ciri-ciri yang sama yang menjadikan batu apung sebagai medium penapisan yang unggul untuk air juga digunakan untuk minuman dan cecair lain. Pumice bukan toksik, lengai sepenuhnya dan sangat serba boleh – ia boleh dikisar secara konsisten terhadap pelbagai spesifikasi.

Sebagai lampu hiasan

Dalam perkembangannya, batu apung digunakan secara meluas untuk menghiasi lampu hiasan. Seperti yang pernah dilakukan oleh Deddy Effendy, seorang tukang dari Yogyakarta, yang menggunakan batu apung untuk mencantikkan reka bentuk atau model lampu bias buatannya. Proses pembuatan dimulakan dengan memotong batu apung dengan gergaji rantai menjadi kepingan setebal 2-3 milimeter dengan panjang dan lebar kira-kira 10-15 cm.

Spesifikasi daya apungan baharu digunakan.

Berikut adalah beberapa contoh spesifikasi batu apung yang digunakan dalam sektor perindustrian:

a) Untuk pigmen adalah seperti berikut:

Kehilangan cahaya: maks. 5%
Bahan terbang: maks. 1%
Lulus penapis 300 m : min. 70%
Lulus penapis 150 m : maks. 30%
b) Untuk tembikar

SiO2 : 69.80%
Al2O3 : 17.70%
Fe2O3 : 1.58%
MgO : 0.53%
CaO : 1.49%
Na2O : 2.45%
K2O : 4.17%
H2O : 2.04%
Kandungan air: 21%
Kekuatan lentur : 31.89 kg/cm3
Penyusupan air : 16.66%
Berat isipadu: 1.18 gr/cm2
Keplastikan: Plastik
Saiz bijian: 15 – 150 mesh
Komposisi bahan untuk tembikar ini terdiri daripada batu apung, tanah liat, dan kapur dengan nisbah masing-masing 35%, 60% dan 5%. Penggunaan batu apung bertujuan untuk mengurangkan berat badan dan meningkatkan kualiti tembikar. Selain sektor pembinaan dan perindustrian, batu apung juga digunakan dalam bidang pertanian iaitu sebagai bahan tambahan dan pengganti tanah pertanian.

PROSPEK MASA DEPAN BATU PUMID

Prospek Pumice

Untuk dapat melihat prospek industri perlombongan batu apung Indonesia pada masa yang akan datang, perlu dikaji atau dianalisis beberapa faktor atau aspek yang mempengaruhi, baik yang mendukung maupun yang menghalangi. Oleh kerana data yang diperolehi sangat terhad, analisis hanya dilakukan secara kualitatif.

a. Aspek Berpengaruh

Perkembangan industri perlombongan batu apung di Indonesia sama ada telah, sedang dijalankan atau akan dilaksanakan pada masa hadapan dipengaruhi oleh aspek-aspek berikut:

Potensi ketersediaan

Potensi batu apung Indonesia yang tersebar di kawasan Bengkulu, Lampung, Jawa Barat, Yogyakarta, Nusa Tenggara Barat, Bali dan Ternate, tidak dapat diketahui secara pasti. Tetapi dianggarkan mempunyai rizab lebih daripada 12 juta m3. mengikut

Dinas Pertambangan Provinsi NTB, potensi endapan batu apung terbesar adalah di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat, dan cadangannya dianggarkan lebih dari 7 juta m3.

Jika dilihat dari tahap pengeluaran semasa iaitu sekitar 175,000 tan setahun, potensi batu apung di Indonesia hanya habis lebih 40 tahun. Bagaimanapun, penerokaan dan inventori mendapan batu apung di kawasan yang dinyatakan di atas perlu dinaik taraf kepada penerokaan yang lebih terperinci, supaya jumlah rizab dan kualitinya dapat diketahui dengan pasti.

Dasar kerajaan

Aspek yang tidak kurang pentingnya bagi industri perlombongan ialah dasar-dasar kerajaan termasuk deklarasi

n eksport di luar minyak dan gas sejak Pelita IV, penyahkawalseliaan dalam sektor eksport, dan meningkatkan penggunaan sumber asli. Dasar ini pada asasnya adalah insentif kepada pengeksport dan usahawan untuk melabur, termasuk dalam industri perlombongan batu apung. Walau bagaimanapun, untuk membolehkan dasar kerajaan lebih berjaya, industri perlombongan batu apung masih perlu disertakan dengan kemudahan dalam perlesenan dan bantuan teknikal, eksploitasi, serta maklumat tentang potensinya; terutamanya bagi usahawan daripada golongan yang lemah dari segi ekonomi.

Faktor permintaan

Dengan perkembangan sektor pembinaan dan penggunaan industri batu apung di negara maju dan negara membangun yang lain, permintaan untuk batu apung telah meningkat.

Dalam sektor pembinaan, sejajar dengan pertambahan penduduk di negara ini, keperluan perumahan terus meningkat, yang tentunya akan meningkatkan penggunaan bahan binaan. Bagi kawasan yang berhampiran dengan lokasi batu apung, dan sukar untuk mencari batu bata dan jubin yang diperbuat daripada tanah merah, serta batu untuk asas, batu apung boleh digunakan sebagai pengganti pembinaan ini.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penggunaan batu apung untuk agregat ringan iaitu jubin bumbung telah dijalankan oleh sebuah syarikat bahan binaan di Bogor, Jawa Barat dan menghasilkan produk jubin yang lebih ringan dan kuat.

Di negara maju, penggunaan bahan binaan ringan dan tahan api untuk pembinaan bangunan dan perumahan semakin diutamakan. Dalam hal ini, penggunaan batu apung amat sesuai kerana selain ringan ia juga mudah dikendalikan iaitu dibentuk menjadi agregat saiz yang dikehendaki supaya memudahkan dan mempercepatkan proses pembinaan. Begitu juga di negara membangun, penggunaan batu apung untuk pembinaan perumahan yang mudah dan murah serta selamat telah mula diamalkan secara meluas.

Minat masyarakat yang semakin meningkat dalam penggunaan bahan tekstil jenis jean, baik di dalam mahupun di luar negara, telah mendorong industri tekstil jenis jean untuk menghasilkan secara besar-besaran, sehingga penggunaan batu apung sebagai pencuci batu terus meningkat.

Disebabkan kelebihan sifat batu apung dengan menggunakan mineral lain seperti batu apung berbanding menggunakan mineral lain seperti batu apung berbanding menggunakan mineral lain seperti bentonit, zeolit, atau kaolin, di negara maju, penggunaan batu apung sebagai pengisi dalam industri racun perosak, mula menunjukkan peningkatan. Sekiranya anda menggunakan batu apung, racun perosak tidak akan tenggelam di dalam air jadi ia akan berfungsi dengan lebih berkesan, manakala jika anda menggunakan bentonit atau kaolin, racun perosak akan cepat tenggelam dan kurang berkesan.

Ketersediaan perkara di atas terbukti daripada tahap permintaan (penggunaan dan eksport) batu kapur yang terus meningkat hampir setiap tahun. Dalam industri seramik jenis tembikar, penggunaan batu apung akan meningkatkan kualiti seramik iaitu lebih ringan dan kuat. Bagaimanapun, penggunaan batu apung untuk bahan seramik di negara ini pada masa ini tidak dibangunkan secara meluas dan penyelidikan masih dijalankan.

Faktor harga

Struktur semasa atau sistem perdagangan batu apung masih tidak menguntungkan usahawan perlombongan batu apung. Contohnya di kawasan Nusa Tenggara Barat, pada tahun 1991 harga batu apung di lokasi yambang sekitar Rp. 450.00 – Rp. 500.00 per karung, dan sekitar Rp. 700.00 setiap guni. Apabila selesai, bunga ros celup akan menghasilkan

batu apung bersih kira-kira 30 kg/guni. Manakala harga batu apung yang dieksport, jika dikira dari nilai dan volum eksport pada tahun 1991, memperoleh harga Rp. 270.50 sekilogram. Jika harga diandaikan sebagai harga sehingga 40% di negara destinasi eksport, kos pengangkutan, cukai dan insurans, serta kos lain sebanyak 40% daripada harga yang dinyatakan di atas, maka harga jualan batu apung di pengeksport tempatnya sekitar Rp. 165.00 per kg, atau Rp. 4,950.00 sekilogram.

Maka jelaslah bahawa batu apung di tapak lombong adalah sangat rendah. Dengan kata lain, sistem perdagangan batu apung di Indonesia lebih menguntungkan pengeksport berbanding usahawan perlombongan itu sendiri. Oleh itu, sistem perdagangan batu apung perlu dirombak sedemikian rupa, yang dapat menyokong lagi penambahbaikan industri perlombongan batu apung, dan masih memberi manfaat kepada semua pihak.

Penggantian

Dalam penggunaannya, batu apung boleh digantikan dengan bahan lain. Dalam sektor industri pembinaan, batu apung boleh digantikan dengan kaolin dan feldspar sebagai bahan mentah untuk jubin bumbung, saluran air (culvert). Untuk dinding bangunan, penggunaan batu apung adalah kompetitif daripada bata merah, asbestos, papan kayu, dan sebagainya. Dalam sektor perindustrian, serta bahan mentah dalam industri seramik, ia boleh digantikan dengan bentonit, kaolin, feldspar, dan zeolit ​​yang cenderung mudah diperolehi.

Aspek lain

Aspek lain yang boleh menjejaskan sektor perlombongan, khususnya perlombongan batu apung, adalah:

a) Masalah pertindihan tanah.

Malah, terdapat banyak potensi batu apung yang terdapat di ladang

, perhutanan (hutan terlindung dan rizab alam semula jadi), dan kawasan lain, mengakibatkan konflik kepentingan, yang pada akhirnya cenderung untuk tidak dieksploitasi.

boleh digunakan/diusahakan.

b) Masalah pengangkutan

Walaupun harga batu apung relatif lebih murah, kerana jarak pengangkutan dari lokasi tempat batu apung itu berada dan industri yang menggunakannya agak jauh, industri ini cenderung menggunakan bahan galian industri (pengganti).

c) Penggunaan maklumat dan teknologi yang penting.

Pada asasnya, ramai pelabur berminat dalam industri perlombongan batu apung. Walau bagaimanapun, disebabkan kekurangan maklumat mengenai data berpotensi yang lebih tepat, pelabur meneruskan niat mereka. Begitu juga dengan penyelidikan dan maklumat mengenai teknologi penggunaan batu apung dalam industri hiliran untuk pengguna, di dalam negara masih perlu dipertingkatkan lagi, bagi menyokong pembangunan industri perlombongan pada masa hadapan.

b. Prospek Batu Apung Indonesia

Berdasarkan analisis perkembangan dalam tempoh 1985-1991 dan aspek yang mempengaruhinya, prospek industri perlombongan batu apung Indonesia pada masa hadapan (sehingga 2000) dianggarkan agak baik.

c. Bekalan

Walaupun terdapat penggantian bahan lain untuk batu apung dan penggunaannya dalam sektor perindustrian dalam negeri yang belum begitu berkembang, jika dilihat dari segi potensi yang cukup besar, peningkatan permintaan dari luar negara, serta dasar kerajaan dalam mengeksport yang lebih fleksibel, dianggarkan bahagian penawaran dijangka , iaitu pengeluaran dan import batu apung, akan terus meningkat.

Pengeluaran

Pengeluaran batu apung pada masa hadapan berkemungkinan lebih dipengaruhi oleh perkembangan ekonomi domestik. Oleh itu, untuk unjuran, kadar pertumbuhan pendapatan dalam negara kasar (KDNK) tahunan digunakan; antara lain, 3%

(unjuran rendah), 5% (unjuran sederhana), 7% (unjuran tinggi), maka pengeluaran batu apung pada tahun 2000 dianggarkan mencecah antara 225,100-317,230 tan

Jadual 6. Unjuran Pengeluaran Batu Apung Indonesia pada tahun 1997 dan 2000

Pengeluaran pada Unjuran Pengeluaran (Tan)
1991
LP 1997 2000

Rendah (3.00 %) 194,200 225,100

172,554 Sederhana (5.00 %) 209,740 267,680

Tinggi (7.00%) 225,100 317,230

Nota: LP = Kadar pertumbuhan purata setahun

Import

Selaras dengan perkembangan teknologi, pada masa hadapan penapisan batu apung di negara ini dianggarkan lebih maju, dan boleh menghasilkan produk dengan spesifikasi seperti yang dikehendaki oleh industri pengguna. Justeru, import batu apung yang pada asalnya timbul akibat kualitinya tidak dapat memenuhi permintaan industri hiliran, kini boleh dibekalkan dari dalam negara sendiri. Oleh itu, pada tahun 2000 import batu apung tidak lagi wujud.

d. Permintaan

Sementara itu, seiring dengan peningkatan keperluan bahan binaan yang lebih ringan, selamat dan mudah dikendalikan, serta peningkatan kemajuan teknologi dalam penggunaan batu apung dalam sektor perindustrian, permintaan batu apung dari dalam dan luar akan terus meningkat.

e. Penggunaan

Penggunaan domestik batu apung sejak beberapa tahun kebelakangan ini mula menunjukkan peningkatan terutamanya dalam sektor pembinaan. Pada masa hadapan, penggunaan batu apung dijangka akan terus meningkat. Bagi unjuran yang dikira dengan kadar pertumbuhan KDNK sebanyak 3%, 5%, dan 7%, didapati jumlah penggunaan batu apung dalam negara pada tahun 2000 adalah antara 65,130-91,770 tan.

Jadual 7. Unjuran Penggunaan Batu Apung Indonesia pada tahun 1997 dan 2000

Pengeluaran pada Unjuran Pengeluaran (Tan)
1991
LP 1997 2000

Rendah (3.00 %) 56.180 65.130

49,917 Sederhana (5.00 %) 60,670 77,440

Tinggi (7.00%) 65,430 91,770

Nota: LP = Kadar pertumbuhan purata setahun

f. Eksport

Unjuran eksport untuk memenuhi permintaan dari negara lain pada tahun 2000 dianggarkan mencapai antara 184,770-369,390 tan (Jadual 3).

Jadual 8. Unjuran Eksport Batu Apung Indonesia pada tahun 1997 dan 2000

Pengeluaran pada Unjuran Pengeluaran (Tan)
1991
LP 1997 2000

Rendah (3.00 %) 119.480 138.510

106,161 Sederhana (5.00 %) 139,150 164,690

Tinggi (7.00%) 184.770 369.390

Nota: LP = Kadar pertumbuhan purata setahun

BAB VI

SISA BATU PUMUM

Batu apung yang banyak ditemui di beberapa wilayah di Indonesia mempunyai banyak kegunaan dan telah digunakan secara meluas oleh masyarakat Indonesia, bahkan menjadi bahan komoditi ekspor Indonesia ke luar negeri. Terdapat juga banyak kilang pengisar atau penapisan batu apung di Indonesia, terutamanya di kawasan yang berpotensi untuk penggalian batu apung. Sisa apung yang terhasil daripada proses penapisan tidak dimanfaatkan oleh masyarakat setempat menyebabkan tanah produktif masyarakat berkurangan kerana dijadikan tempat pembuangan sisa apung.

Definisi sisa batu apung

Sisa batu apung adalah hasil daripada proses ayak batu apung yang tidak digunakan lagi kerana jumlahnya kurang daripada keperluan pembungkusan untuk dipasarkan (saiz agregat sisa batu apung berkisar antara 0.1mm – 1cm).Proses pembentukan sisa batu apung.

Sisa batu apung berasal dari kilang pemprosesan batu apung iaitu saki baki o

f batu apung itu sendiri dan tidak boleh dipasarkan kepada pengguna kerana bentuknya yang tidak sekata dan gradasi yang lebih kecil daripada 1 cm. Sisa batu apung hampir seperti pasir dan kerikil secara amnya, cuma berat unitnya lebih ringan dan berliang yang membezakannya dengan kerikil biasa. Kerana ringannya, sisa batu apung sangat baik untuk diproses menjadi bahan binaan yang mempunyai berat ringan.

Penggunaan sisa batu apung

Sisa pumice boleh digunakan sebagai:

Sebagai pengganti bahan binaan penggalian kelas C

Mengurangkan penggunaan tanah produktif yang dijadikan tempat pembuangan sisa batu apung.

Meningkatkan pendapatan rakyat dengan mewujudkan peluang pekerjaan baharu dengan memanfaatkan sisa batu apung yang tidak digunakan lagi.

Kesan negatif perlombongan batu apung di Lombok, NTB

Selain memberi kesan positif dalam bentuk beberapa kegunaan, batu apung juga memberi kesan negatif kepada alam sekitar dan masyarakat. Terutama dilihat di pulau Lombok, NTB.

Secara keseluruhannya boleh dikatakan telah berlaku penurunan kesuburan tanah akibat perlombongan. Penurunan kandungan makronutrien (N, P, K), C organik, dan nilai CEC (Kapasiti Pertukaran Kation) disebabkan oleh penyingkiran lapisan tanah atas dan penampilan lapisan bawah bertekstur lebih kasar. Hasil daripada perobohan dan penyingkiran lapisan atas, tanah bekas lombong batu apung mengandungi pecahan pasir yang lebih besar daripada tanah yang tidak dilombong. Berdasarkan kriteria penarafan yang dicadangkan oleh PPT Bogor (1983), sifat fizikal tanah bekas lombong batu apung mempunyai agregat yang tidak stabil, keliangan yang sangat tinggi dan kebolehtelapan yang sangat cepat. Pembalikan lapisan tanah akan sangat memudaratkan pertumbuhan tumbuhan selepas perlombongan. Kemerosotan struktur tanah akibat daripada pembongkaran lapisan bercucuk tanam akan mengakibatkan tanah lebih mudah terdedah kepada hakisan, penurunan keupayaan tanah untuk menahan air (water holding capacity) dan boleh mempercepatkan kehilangan nutrien dalam tanah.

Tahap kerosakan tanah akibat perlombongan batu apung

Tahap kerosakan tanah akibat perlombongan galian pumice-C didekati dengan melihat beberapa faktor: kedalaman penggalian, kawasan perlombongan, kecerunan tanah, kehadiran tumbuh-tumbuhan dan aktiviti pemuliharaan pasca perlombongan. Berdasarkan skor yang digunakan, tahap kerosakan tanah (kerosakan berat, sederhana dan ringan) berbeza-beza di setiap tapak perlombongan. Di pusat perlombongan batu apung di Lombok Barat, kira-kira 34% rosak teruk, 61% rosak sederhana dan 5% rosak ringan. Di Lombok Tengah, kira-kira 20% rosak teruk, 75% rosak sederhana dan 5% rosak ringan, manakala di Kabupaten Lombok Timur sekitar

12% rosak teruk, 80% rosak sederhana dan 8% rosak ringan. Kerosakan teruk disebabkan oleh penggalian dalam (>3m), cerun curam (>20%), dan ketiadaan usaha pengurusan tanah konservatif pasca perlombongan.

Penggalian dalam (>3m) ditemui di beberapa tapak perlombongan di utara dan tengah Lombok. Penggalian 1.5 – 3 meter adalah kedalaman penggalian yang paling dominan di semua lokasi. Penggalian dalam (>3 m) di tanah bercerun (>20%) dan tebing menyebabkan kerosakan paling banyak, walaupun tahap kerosakan agak sempit. Penggalian cetek di tanah rata tetapi tanpa sebarang penanaman semula selepas penggalian juga akan mendorong kerosakan tanah pada peringkat seterusnya. Pertambahan keluasan tanah lombong memberi implikasi kepada tahap kerosakan tanah yang berlaku, yang tentunya akan memberi implikasi kepada peningkatan kos pemulihan tanah yang diperlukan. Perlombongan yang dilakukan di atas tanah dengan kemiringan >20% terdapat di beberapa tempat yaitu di Lombok Utara, Batukliang, dan Pringgasela. Cerun yang paling dominan di kawasan perlombongan di semua lokasi adalah antara 6 – 10%.

Daripada semua lokasi perlombongan yang diperhatikan, ternyata kebanyakan usaha pengurusan tanah pasca lombong masih belum dijalankan. Dengan kata lain, kebanyakan kawasan bekas lombong masih terbiar tanpa sebarang usaha pemulihan. Selain tiga aspek yang dibincangkan di atas, keluasan kawasan perlombongan juga memainkan peranan penting dalam mewujudkan imej tahap kerosakan tanah. Kawasan perlombongan dengan keluasan purata >15 ha terdapat di Lombok Utara. Kawasan pertambangan dengan luas antara 6-10 ha banyak terdapat di Lombok Utara dan beberapa lokasi di Kec. Masbagik Lombok Timur. Kawasan perlombongan antara 1-5 Ha merupakan kawasan yang paling biasa ditemui di semua lokasi perlombongan.

BAB VII. PENUTUP

Batu apung terbentuk daripada letusan gunung berapi. Batu apung atau pumice ialah sejenis batu yang berwarna terang, mengandungi buih yang diperbuat daripada gelembung berdinding kaca, dan biasanya disebut sebagai batu kaca gunung berapi silikat. Batuan ini terbentuk daripada magma berasid melalui tindakan letusan gunung berapi yang membebaskan bahan tersebut ke udara dan kemudiannya mengalami pengangkutan mendatar dan terkumpul sebagai batuan piroklastik.

Pumice mempunyai sifat nersikular yang tinggi, mengandungi sejumlah besar sel kerana pengembangan buih gas asli yang terkandung di dalamnya. Ia biasanya ditemui sebagai bahan longgar atau serpihan dalam breksi gunung berapi. Manakala mineral yang terkandung dalam batu apung ialah feldpar, kuarza, obsidian, cr

istobalit dan tridimit. Salah satu galian yang potensial untuk Gol C di Lombok Barat adalah batu apung, kehadirannya tersebar di beberapa kecamatan khususnya di bagian utara Lombok Barat seperti kecamatan Bayan, Gangga, Kayangan, sebagian di tengah, yaitu. Mukim Narmada dan Lingsar. Kewujudannya adalah hasil daripada aktiviti gunung berapi Rinjani yang kaya dengan silika dan mempunyai struktur berliang yang berlaku akibat pembebasan gas di dalamnya pada masa pembentukannya.

Di Lombok Barat, terdapat sekurang-kurangnya 20 syarikat pemprosesan batu apung yang tersebar di pelbagai wilayah. Batu apung di Lombok Barat merupakan komoditi eksport khususnya ke China sebagai bahan pencuci tekstil. Secara amnya, batu apung juga digunakan sebagai bahan binaan yang kasar, ringan dan tahan api, sebagai pengisi untuk penebat tinggi, rendah dan akustik, sebagai bahan penyerap dan penapis. Pada masa ini, perlombongan batu apung di Lombok Barat menuai banyak masalah terutama masalah alam sekitar, di mana kebanyakan perlombongan dilakukan tanpa permit dan tidak mempedulikan kelestarian alam sekitar.

BIBLIOGRAFI

Fadillah, Said. 2005. Modul Latihan AMDAL Perlombongan. Jakarta: Kementerian Pembangunan Wilayah ketinggalan di belakang Sukandarrumudi. 2009. Galian Perindustrian. Yogyakarta: UGM Press.