Posted on

Pengeksport Batu Apung

Company Name : UD.SWOTS POTS

Address : Arya Banjar Getas Street, Gang Lele, Green Palm Residence, Number B5, Mataram City, Nusa Tenggara Barat Province, Indonesia, Post Code: 83115

Phone / Whatsapp : +6287865026222

Lombok Pumice Stone Mining Indonesia

Pumice Stone Supplier From Indonesia

Pengeksport Batu Apung

Pumice adalah bahan yang sangat ringan, berliang dan melelas dan ia telah digunakan selama berabad-abad dalam industri pembinaan dan kecantikan serta dalam perubatan awal.

Ia juga digunakan sebagai pelelas, terutamanya dalam pengilat, pemadam pensel, dan pengeluaran seluar jeans yang dibasuh batu. Pumice juga digunakan dalam industri pembuatan buku awal untuk menyediakan kertas perkamen dan pengikat kulit.

Batu Apung Untuk Pertanian

Batu apung adalah bahan yang hebat yang boleh digunakan untuk semua jenis tumbuhan. Ia boleh menyerap air atau baja untuk tempoh yang lama. Ini boleh memastikan tumbuhan anda berada dalam keadaan kelembapan yang sesuai tanpa menyiram dengan kerap. Batu apung mempunyai hayat yang lebih lama berbanding dengan jenis bahan pertanian lain. Anda boleh menggunakan batu apung untuk menggantikan tanah semasa menanam. Ini akan membantu mengurangkan pepijat dan racun perosak. Batu apung juga mempunyai banyak mineral yang boleh membantu tumbuhan anda tumbuh lebih cantik dan sihat.

Arahan: Sebelum digunakan, pengguna perlu merendam batu apung di dalam air. Selepas itu pengguna boleh meletakkan batu di bahagian bawah tembikar, campurkan dengan tanah, atau hanya menggunakan batu apung untuk menanam seperti biasa. Walaupun batu apung itu boleh mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama. Anda masih perlu menyiram tanaman anda dengan kerap. Anda boleh perhatikan dari warna batu apung. Jika ia semakin kering atau warnanya semakin putih, anda dicadangkan supaya anda menyiram tanaman anda.

Mineral dalam Batu Apung

Batu apung tercipta daripada batu cair di bawah bumi atau kita panggil “lava”. Lava ini terdiri daripada batuan cair dan mineral di bawah bumi. Batu apung mempunyai banyak mineral dan unsur seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Mangan adalah komponen yang diperlukan untuk banyak enzim. Enzim ini dipanggil “jus gastrik”. Jika kurang, bahagian tengah daun atau tengah pokok mungkin mempunyai luka.

Kalsium adalah bahagian penting dalam struktur sel dan membantu sel tumbuhan berfungsi dengan normal.

Khasiat atau kalsium Pada Pumice

Kalsium akan menguatkan paip air dan paip makanan tumbuhan. Ini meningkatkan kecekapan penghantaran air dan makanan ke bahagian berlainan loji.

Kalsium adalah bahagian penting dalam pengeluaran hormon normal, seperti hormon, sitokin, yang membantu menguatkan tunas bunga. Sekiranya tumbuhan kekurangan kalsium, hormon tumbuhan juga akan berkurangan dan mengakibatkan bunga mekar lebih rendah dan pertumbuhan tumbuhan lebih perlahan.

Kalsium membina sistem akar yang kuat yang menyerap air dengan lebih baik. Jika kekurangan kalsium, sistem akar lemah. Sel-sel akar mudah pecah dan penyakit tanah akan memasuki akar dengan lebih mudah.

Kalsium membantu sistem akar untuk menentang tanah masin.

Kalsium membantu tumbuhan mengumpul nitrat dalam dirinya sendiri. Ini membantu tumbuhan tumbuh dengan lebih baik terutamanya dalam tempoh di mana tumbuhan memerlukan nitrat yang tinggi. Sistem akar tumbuhan tidak akan tumbuh dan memendek, jika kalsium kekurangan. Apabila menanam akar baru, tumbuhan akan memerlukan kalsium yang tinggi.

Batu Apung Untuk Substrat Penapis

Batu apung adalah substrat baru yang boleh digunakan sebagai pengganti terumbu karang. Ia mempunyai rupa span tetapi tahan lama. Batu ini tidak mudah pecah seperti terumbu karang dan mempunyai jangka hayat yang panjang. Batu apung ringan dan mudah dibersihkan. Ia boleh membantu mengawal PH air, sama ada air mempunyai PH tinggi atau rendah, batu apung akan mengawal PH air sekitar 7.0. Ini akan memastikan air dalam kualiti yang baik dan menghasilkan kesihatan yang lebih baik untuk ikan kesayangan anda.

Arahan : Kerana beratnya yang ringan, pengguna harus merendam batu apung di dalam air sekitar satu malam sebelum digunakan. Ini akan menjadikan batu itu dapat tenggelam di kawasan penapis kolam. Jika anda perlu menggunakannya dengan segera, anda boleh meletakkan sesuatu di atas batu untuk membantunya meresap. Selepas beberapa ketika batu akan menyerap air yang cukup untuk dapat tenggelam. Untuk membersihkan batu apung, pengguna harus membersihkannya dengan air tetapi jangan mengeringkannya dengan cahaya matahari. Haba akan membunuh semua mikroorganisma yang membantu membersihkan sisa ikan.

Batu Apung Untuk Industri Dobi

Batu apung adalah bahan mesra alam untuk mencuci Denim atau mencuci tekstil. Apabila mencuci dengan batu apung, Ia boleh mencipta corak unik pada denim.

Batu Apung Untuk Pembinaan

Pumice digunakan secara meluas untuk membuat konkrit ringan dan blok cinder berketumpatan rendah penebat.

Vesikel yang dipenuhi udara dalam batuan berliang ini berfungsi sebagai penebat yang baik.

Versi batu apung berbutir halus yang dipanggil pozzolan digunakan sebagai bahan tambahan dalam simen dan dicampur dengan kapur untuk membentuk konkrit ringan, licin, seperti plaster.

Bentuk konkrit ini telah digunakan sejak zaman Rom.

Jurutera Rom menggunakannya untuk membina kubah besar Pantheon dengan peningkatan jumlah batu apung yang ditambahkan pada konkrit untuk ketinggian struktur yang lebih tinggi.

Ia juga biasa digunakan sebagai bahan pembinaan untuk banyak saluran air.

Salah satu kegunaan utama batu apung pada masa ini di Amerika Syarikat ialah pembuatan konkrit.
Batu ini telah digunakan dalam campuran konkrit selama beribu-ribu tahun dan terus digunakan dalam menghasilkan konkrit, terutamanya di kawasan berhampiran dengan di mana bahan gunung berapi ini dimendapkan.

Kajian baharu membuktikan penggunaan serbuk batu apung yang lebih luas dalam industri konkrit.

Pumice boleh bertindak sebagai bahan bersimen dalam konkrit dan penyelidik telah menunjukkan bahawa konkrit yang dibuat dengan serbuk batu apung sehingga 50% boleh meningkatkan ketahanan dengan ketara namun mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan penggunaan bahan api fosil.

Pumice Untuk penjagaan diri

Batang sabun pumice

Ia adalah bahan kasar yang boleh digunakan dalam bentuk serbuk atau sebagai batu untuk menghilangkan rambut atau kulit yang tidak diingini.

Di Mesir purba penjagaan kulit dan kecantikan adalah penting dan solek serta pelembap digunakan secara meluas. Satu trend biasa ialah membuang semua bulu pada badan menggunakan krim, pisau cukur dan batu apung.

Pumice dalam bentuk serbuk adalah bahan dalam ubat gigi di Rom purba.

Penjagaan kuku adalah sangat penting di China purba; kuku disimpan dengan batu apung, dan batu apung juga digunakan untuk menghilangkan kapalan.

Ditemui dalam puisi Rom bahawa batu apung digunakan untuk membuang kulit mati sejak 100 SM, dan mungkin sebelum itu.

Hari ini, banyak teknik ini masih digunakan; batu apung digunakan secara meluas sebagai pengelupasan kulit. Walaupun teknik penyingkiran rambut telah berkembang sejak berabad-abad, bahan pelelas seperti batu apung juga masih digunakan.

“Batu apung” sering digunakan di salun kecantikan semasa proses pedikur untuk menghilangkan kulit kering dan berlebihan dari bahagian bawah kaki serta kapalan.

Batu apung yang dikisar halus telah ditambahkan pada beberapa ubat gigi sebagai pengilat, sama seperti penggunaan Rom, dan dengan mudah menanggalkan pembentukan plak gigi. Ubat gigi sedemikian terlalu kasar untuk kegunaan harian.

Pumice juga ditambah pada pembersih tangan tugas berat (seperti sabun lava) sebagai pelelas lembut.

Batu Apung Untuk Pembersihan

Bar batu apung pepejal

Batu apung, kadangkala dilekatkan pada pemegang, ialah alat menyental yang berkesan untuk menghilangkan kerak kapur, karat, gelang air keras dan kotoran lain pada lekapan porselin dalam isi rumah (cth., bilik mandi).

Ia adalah kaedah yang cepat berbanding dengan alternatif seperti bahan kimia atau cuka dan baking soda atau boraks.

Batu Apung Untuk Ubat Awal

Pumice telah digunakan dalam industri perubatan selama lebih daripada 2000 tahun. Perubatan Cina kuno menggunakan batu apung tanah bersama-sama mika tanah dan tulang fosil yang ditambahkan pada teh. Teh ini digunakan untuk merawat pening, loya, insomnia, dan gangguan kecemasan. Pengambilan batu-batu yang dihancurkan ini sebenarnya dapat melembutkan nodul dan kemudiannya digunakan dengan ramuan herba lain untuk merawat kanser pundi hempedu dan masalah kencing.

Dalam perubatan barat, bermula pada awal abad ke-18, batu apung dikisar menjadi konsistensi gula dan dengan bahan-bahan lain digunakan untuk merawat ulser kebanyakannya pada kulit dan kornea.

Ramuan seperti ini juga digunakan untuk membantu parut luka dengan cara yang lebih sihat. Pada kira-kira 1680, seorang naturalis Inggeris telah menyatakan bahawa serbuk batu apung digunakan untuk menggalakkan bersin.